19
Sâm, Aug

Arhiva video

Live

Brasov TV

Economic
Instrumente
Caractere

     România la bilanț. După 10 de ani de când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, specialiștii trag linie. Cu plusuri și minusuri, România a fost subiectul unor transformări majore. Ce a fost bine și ce nu s-a văzut în nivelul de trai al tuturor.

     În toata aceasta perioada, Romania s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuarii si consolidarii procesului de integrare europeana. Evident, țara noastră a avut și multe de pierdut. Unul dintre acestea a  fost pierderea marilor companii de stat. ,, Accesul în acest club exclusivist, numit Uniunea Europeană, pe noi ne-a costat foarte mult. Nu ne-a luat nimeni, nu ne-a tras de păr, că suntem buricul pământului, cum unii dintre noi încă se cred. Am plătit ca pe vremuri, acum 200 – 300 de ani, tribut la Înalta Poartă. Au fost niște costuri, niște cedări de suveranitate și de resurse. ,, a declarat deputatul ALDE, Remus Borza.

     Pe lângă toate aceste privatizări, țara noastră a avut șansa, în acești 10 ani să se dezvolte prin atragerea fondurilor europene. Dacă a fost bine sau nu tot specialiștii pot spune acest lucru. ,, În 2016 am reuși un amărât, un anemic 7,3 miliarde de lei. Absorbția reală a fost de 1,3 miliarde de lei. 6 miliarde de lei nu a fost altceva decât avansurile de la Comisia Europeană, pentru proiecte viitoare. ,, a completat Borza.

     Un lucru este cert, prin aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit o țară mai liberă, din toate punctele de vedere.

 

 

Căutare