16
Mar, Apr

sursa foto: goanadupabitcoin.ro

Economic

Autoritățile de reglementare se confruntă cu o dilemă majoră când vine vorba de criptomonede. Dacă se mișcă prea repede și impun normele existente, riscă să distrugă inovația sau să o împingă către alte jurisdicții.

Dacă așteaptă prea mult, publicul va suferi, iar costurile de impunere a cerințelor asupra industriilor actuale vor deveni și mai mari.

În cazul în care autoritățile de reglementare văd dovezi clare despre prejudiciile pe care le pot preveni, vor trebui să acționeze. Absența regulilor sau cerințele neclare, precum BitLicense, generează incertitudine. Autoritățile de reglementare inteligente pot încuraja inovarea, în timp ce protejează împotriva abuzurilor.

BitLicense, cu toate defectele sale, nu a ucis activitatea cripto în New York. Din păcate, nici nu a creat modelul de reglementare dorit de creatorii săi. Inițiativele ulterioare de reglementare a criptomonedelor și-au distins explicit politicile de la elementele prea restrictive ale BitLicense.

Exemplul New York BitLicense

În 2015, New York a devenit una dintre primele jurisdicții din lume care au adoptat un regim de reglementare pentru criptomonede. Departamentul de Servicii Financiare a impus companiilor care lucrează cu active digitale să obțină o “BitLicense” pentru a opera în stat.

“Vrem să promovăm și să sprijinim companiile care folosesc tehnologii noi și emergente pentru a construi companii financiare mai bune”

a declarat atunci Superintendentul de Servicii Financiare, Ben Lawsky.

El a recunoscut că inițiativa nu va avea întotdeauna efecte pozitive:

“Autoritățile de reglementare nu vor reuși întotdeauna să obțină echilibrul …. Dar trebuie să începem undeva. “

Lawsky s-a mișcat repede pentru a formaliza regulile care guvernează ceea ce era, în 2015, o comunitate de mici dimensiuni.

Susținătorii și dezvoltatorii cripto au subliniat că reglementările excesive și costurile de respectare a regulilor vor îngheța activitatea startup-urilor. Au fost depuse mai mult de 4.000 de comentarii cu privire la proiectul de lege, majoritatea critice.

Atunci când reglementările au intrat în vigoare, un număr substanțial de companii cripto au părăsit New York-ul. Printre acestea s-au numărat exchange-urile Kraken, Shapeshift, Bitfinex și Poloniex. “Marele Exod Bitcoin” a schimbat complet ecosistemul cripto din New York, după cum a remarcat New York Business Journal.

Trei ani după Exod, companiile native nu s-au întors în New York, dar altele s-au mutat acolo.

R3, consorțiul care a creat un blockchain finanțat cu peste 100 de milioane de dolari, are sediul la New York. O serie de startup-uri de tip blockchain, cum ar fi Digital Asset Holdings, Symbiont și Axoni, s-au stabilit în oraș. Companiile majore de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, JPMorgan și compania mamă a Bursei de Valori din New York, intră în acțiune.

Activitatea lor nu se limitează la serviciile financiare. Consensys, companie ce sprijină dezvoltarea proiectelor bazate pe tehnologia Ethereum, a crescut de la 100 la peste 400 de angajati în 2017. În sediul său din Brooklyn se lucrează la zeci de proiecte inovatoare în întreaga lume.

Blockstack, un startup cu sprijin major speră să construiască “un nou internet pentru aplicații descentralizate” pe blockchain, este situat în New York.

Meetup-urile Bitcoin și Ethereum din New York au frecvent câte cinci mii de membri.

Exemplul FCC cu privire la VOIP

În 1994,  Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC) din Statele Unite i s-a solicitat să interzică comunicațiile de voce prin internet.

Petiția solicita interzicerea “furnizării de … servicii de telecomunicații prin intermediul internetului de către entități necertificate și necertificate”.

Telefonia bazată pe VOIP nu a făcut obiectul prețurilor, contribuției la servicii universale, protecției consumatorilor, serviciilor de urgență și altor cerințe cu care se confruntă companiile tradiționale de telefonie.

FCC a reușit să găsească o cale de compromis între blocarea inovării și protejarea publicului conform responsabilităților sale. Serviciile VOIP au trebuit să respecte un set de obligații specifice pe măsură ce au ajuns la maturitate. Astăzi, majoritatea oamenilor care au telefoane fixe în casele lor folosesc tehnologia VOIP, fără să știe. În același timp, mesageria vocală și video în timp real oferită de Skype, Facetime și WhatsApp a fost un focar de inovație.

Dacă autoritățile de reglementare din domeniul financiar pot urmări modelul FCC, acestea vor sprijini realizarea întregului potențial ale criptomonedelor.

Rolul reglementărilor poate fi pozitiv

Efectul reglementărilor nu este întotdeauna negativ. De exemplu, la sfârșitul anilor 90, Microsoft a încercat să își folosească monopolul pentru a amenința serviciile bazate pe web. Compania a încercat să impună o taxă pentru toate tranzacțiile de comerț electronic, bazându-se pe faptul că dețineau majoritatea computerelor.

Guvernul S.U.A. a intervenit prin aplicarea legii antitrust pentru o împiedica acestă evoluție. Internetul ar putea arăta astăzi foarte diferit dacă nu exista o piață independentă pentru browserele Web.

Acțiunile de supraveghere asupra serviciilor de transfer virtual de bani au stimulat încrederea publicului. Acestea au sprijinit dezvoltarea transferurilor PayPal, vânzărilor Amazon sau a abonamentelor Netflix.

În timp, avocații internetui au început să solicite intervenția guvernului pentru a impune reguli de neutralitate a rețelei. Acestea au împiedicat furnizorii de acces la broadband să facă discriminări împotriva serviciilor neafiliate și a protecției vieții private.

Semne de maturitate

Este important să se traseze linii de demarcare între supraveghere excesivă și utilizările permise ale tehnologiei.

Criminalii și teroriștii vor încerca să exploateze blockchain la fel cum exploatează alte tehnologii ori de câte ori este posibil. Există riscul ca guvernele să reacționeze excesiv și să propună norme ce vor dăuna operațiunilor legitime.

Ideea este că acestea nu sunt provocări noi. Apelurile pentru reglementare nu reprezintă sfârșitul inovației în cripto, ci semnalează maturizarea continuă a tehnologiei blockchain.

Satoshi Nakamoto nu a creat o tehnologie fără încredere. Criptomonedele și alte sisteme bazate pe blockchain elimină anumite relații de încredere costisitoare, dar fac acest lucru pentru a face tranzacțiile mai eficiente. Există sute de miliarde de dolari în capitalul cripto, bazate exclusiv pe încrederea colectivă a participanților independenți la rețea.

Legile și reglementarea sunt deseori văzute ca un mecanism de executare greu de manevrat. Scopul lor nu este de a pedepsi. Este de a deschide libertatea de acțiune prin stabilirea regulilor jocului.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: