19
Lun, Nov

Sursa foto: goanadupabitcoin.ro

Economic
Instrumente
Caractere

,,Piețele cripto sunt la mare căutare în această perioadă.

Cea mai frecventă întrebare a celor care aud despre criptomonede este ”cum se pot face bani din asta”? Vom prezenta în continuare 11 reguli de care ar trebui să țină cont oricine decide să intre pe această piață.

 1. Nu există situații în care toată lumea câștigă

O tranzacție poate înregistra profit sau nu, dar piața va avea întotdeauna echilibru. Asta înseamnă că de fiecare dată când cineva câștigă, altcineva trebuie să piardă. Așadar, o decizie care a provocat pierderi înseamnă că pur și simplu trader-ul de la celalalt capat al tranzacției a fost mai bun (de această dată).

2. Arta războiului

Într-un război, generalii iau decizii pe baza informațiilor pe care le dețin. In mod similar, evoluția pieței poate să depindă de o informație care, dacă ajunge prea târziu, înseamnă o oportunitate pierdută.
Pentru a avea succes ajută să te menții la curent cu mesajele care circulă pe pietele cripto.

 3. Rata de 51%

Prețul critpomonedelor (și a oricărui alt instrument financiar) poate să crească sau să scadă, ceea ce înseamnă că șansele sunt de 50% din punct de vedere matematic. Nimeni nu va fi vreodată capabil să ghicească evoluția pieței cu precizie de 100% deoarece este irațională și manipulată constant. Scopul oricărui trader ar trebui în acest caz să aibă dreptate în 51% din cazuri. Frustrarea generată de greșelile din celelalte 49% trebuie sa fie tolerata.

 4. Nu există decizii raționale.

În teorie, cele mai bune decizii sunt cele raționale, bazate pe logică. În realitate însă, majoritatea tranzacțiilor se fac pe baza unor emoții. Entuziasmul provocat de hype, teama de a pierde ocazia, neîncrederea în anumite informații și așa mai departe.

 5. Tu ești cel care a greșit.

Piața are întotdeauna dreptate. Dacă evoluția nu este cea pe care ai calculat-o tu, greșeala este a ta.

 6. Regula 80/20.

Traderii de succes fac profit cu 20% dintre tranzacțiile lor, restul reprezintă o pierdere sau nu înregistrează niciun rezultat. Așadar, este important să calculezi dacă vei înregistra profit sau nu.

 7. Cum pierzi bani ca începător:
  • Investești prea mulți bani
  • Tranzacționezi fără să știi nimic, ca la loterie
  • Eziți în luarea deciziilor – stai cu o pozitie prea mult
  • Tranzacționezi cu criptomonede ieftine (și proaste)
  • Investești cu valute străine (chiar dacă înregistrezi profit, îl vei pierde din cauza ratei de schimb)
  • Nu îți retragi profiturile (tendința e să reinvestești pentru ca ți-a mers bine, exact ca la cazino)
  • Tranzacționezi foarte des, deci rezultatele vor fi în cel mai bun caz mediocre.
 8. Investește în ceea ce înțelegi

Principiu valabil și când vine vorba de evaluarea proiectelor de investiții generale: nu băga bani în criptomonede despre care nu știi nimic. Informează-te, analizează piața, asigură-te că proiectul are șanse de succes și că are sens. Un produs de calitate va avea succes. Este valabil și pentru criptomonede, deoarece valoarea lor va crește în timp, sau nu.

 9. Pietele cripto sunt diferite de piața financiară clasică

Spre deosebire de bursă, pietele cripto sunt deschise 24 de ore pe zi. Viteza de evoluție a prețurilor este mult mai mare, volatilitatea este mult mai mare. Fluctuația prețurilor poate fi și de 30% într-o zi. De asemenea, pentru că nu este reglementată, șansele ca prețurile să fie manipulate de așa-zisele ”balene” (whales), cei care dețin sume mari, sunt mult mai mari. În mod similar, activitățile de tip ”insider trading” sunt mult mai extinse iar efectele lor mai pronunțate. În principiu, cine obține informația în avans profită. Pe de altă parte, zonurile sau sugestiile liderilor de opinie pot provoca consecințe mult mai mari, deoarece piața este mai mică. O recomandare ar fi să nu investiți sume mari (de exemplu, mai mari de 1000 euro) în criptomonede din afara top 20, deoarece au volum de tranzacționare redus.

 10. Începe cu 100 de tranzacții proaste

Nimic nu poate înlocui experiența. Oricâte cărți și sfaturi ai citit, când vine vorba de tranzacții cu banii proprii nu ajută la nimic. Așadar, începe cu sume mici – 100 de euro de exemplu, astfel încât dacă îi pierzi nu e sfârșitul lumii. O altă regulă ar fi să nu tranzacționeze niciodată cu atâția bani încât să îți crească rata pulsului. Nervozitatea nu e niciodată o idee bună în afaceri.

 11. Mai puțină analiză tehnică e mai bună

Există sute de metode de calcul când vine vorba de evoluțiile financiare și unele dintre acestea se pot aplica și pieței cripto. Dar, conform regulii 9, asta nu înseamnă că ajută prea mult. Dacă te decizi totuși să o aplici, e de preferat ca analizele tehnice să se facă pe perioade de câteva zile sau săptămâni, pentru ca perioadele mai scurte înseamnă șanse mai mari de concluzii eronate''.

Articolul a fost preluat de pe site-ul: www.goanadupabitcoin.ro