19
Vin, Apr

Foto: brasovtv.com

Cultura

Regele Mihai I al României este și va rămâne în amintirea brașovenilor. În Biserica Sf. Nicolae din Șchei, portretul Majestății sale stă la loc de cinste, lângă cel al mamei lui, Elena. Povestea acestor picturi este încărcate de istorie.

Cele două portrete au fost realizate în anii 30, de pictorul Costin Petrescu. Ulterior, după plecarea Regelui din țară, comuniștii au considerat că picturile reprezintă un adevărat pericol. Așa că le-au acoperit cu un strat de vopsea. Din fericire, culoarea nu a afectat pictura.

În anul 1999, cele două fresce au fost restaurate și pot fi admirate în toată splendoarea lor. Și la Prima Școală Românească sunt păstrate cu mare grijă amintiri de neprețuit ale familiei Regale. Este vorba despre un album de la începutul anilor 1900, precum și steagul regal.

Toate celelalte au fost distruse de comuniști. Tot în Biserica Sfântul Nicolae este și o pictură care înfățișează intrarea în Alba Iulia a Regelui Ferdinand. Povestea este una tragi-comică.

 „Costin Petescu, cel care a făct fresca Ateneului Român a pictat intrarea lui Ferdinand la Alba Iulia, împreună cu soția lui, Maria, pe cai, ca doi militari. În perioada comunistă i-au pus barbă Mariei și au zis că sunt doi sfinți militari. Astfel s-a salvat pictura. Ei bine, după Revoluție noi am bărbierit-o pe Maria”, a declarat Vasile Oltean, preot la Prima Școală Românească. Regele Mihai I al României a vizitat Brașovului în două rânduri, în anii 1996 și 2006.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: