Foto: Arhivă

ADOF Brasov

Totul a ieșit la iveală astăzi, în jurul prânzului, în parcarea hypermarketului din Brașov. Consilierului județean Andi Kadas, aflat din întâmplare în apropierea magazinului, i-a atras atenția un grup de copii care cerșeau, păziți cu strășnicie.

,,Am observat mai multe persoane însoțite de minori exploatați prin cerșetorie. Am apelat TELEFONUL COPILULUI, 0368.938, care, obligatoriu, trebuie să fie funcțional 24 de ore din 24, gestionat direct de responsabilii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Brașov”, a explicat Andi Kadas. Consilierul județean a solicitat sprijin, dar răspunsurile primite de la persoana aflată la celălalt capăt al firului sunt de-a dreptul hilare. ,,Am avut marea surpriză să aflu că persoana care a răspuns la telefon nu știe ce are de făcut, mi-a spus că nu are cum să facă..., mi-a spus că încearcă să anunțe mai departe... Nu am renunțat însă! Am constatat, personal, că directorul D.G.A.S.P.C. Brașov este în concediu, iar cea care îI înlocuiește, doamna Luca, avea telefonul închis. Am mai sunat o dată la Telefonul Copilului și i-am solicitat persoanei care a răspuns să îmi furnizeze un alt număr de telefon al superiorului. La ce angajată am ajuns în final? La șefa Complexului de Servicii „Măgura” Codlea. O doamnă amabilă și săritoare, dar fără o soluție viabilă în condițiile lipsei de personal și a lipsei dotărilor. I-am prezentat situația și i-am explicat că este imperios necesară prezența unui reprezentant al D.G.A.S.P.C. la Secția numărul 5 de Poliție, unde ofițerii au început o anchetă”, a explicat consilierul județean.

Andi Kadas i-a pus la dispoziție angajatei centrului din Codlea mașina personală, iar femeia a ajuns la Secția de Poliție unde se aflau minorul și bărbatul bănuit că l-a pus să cerșească. Despre el, șefa Complexului de Servicii Sociale ,,Măgura” din Codlea, Mirela Lăcătușu, afirmă că este tatăl biologic al minorului, dar nu îl recunoaște. După izbucnirea scandalului, la Secția de Poliție a ajuns și mama minorului, care a discutat cu șefa centrului din Codlea, care a informat-o că se va declanșa o anchetă socială.

Polițiștii Secției 5, după audieri, au luat măsuri. ,,Am fost sesizați că un minor cerșește. S-a analizat cazul, s-a întocmit proces verbal în care s-a consemnat starea de fapt constatată și se va aplica o amendă pentru nesupravegherea minorului”, a explicat, pentru BrasovTV.com, comisarul șef Raluca Ivașcu de la I.P.J. Brașov.

Reporterii BrasovTV.com au încercat să obțină un punct de vedere și de la reprezentanții Biroului de Relații cu clienții ai supermarketului în parcarea căruia a avut loc incidentul. În locul unor explicații concrete, ni s-a spus că șeful unității este disponibil doar săptămâna viitoare.

Dacă reprezentanții magazinului nu oferă, deocamdată, un punct de vedere, conducerea D.G.A.S.P.C. Brașov, plătită din bani publici, va fi nevoită să dea explicații. „Sunt uimit, consternat de lipsa de reacție, de lipsa de profesionalism a celor de la D.G.A.S.P.C. Brașov! Lucrurile nu vor rămâne așa! Voi solicita public, în plenul Consiliului Județean Brașov, demararea unei anchete în ceea ce privește activitatea desfășurată de angajații și conducerea unei instituții care are un buget de 30 milioane de euro și, mai grav, care există pentru a-i proteja pe minori, dar și persoanele adulte aflate în nevoi”, a concluzionat consilierul județean Andi Kadas.

BrașovTV.com va urmări acest caz și va reveni cu amănunte.   

 

Articole sugerate

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: