24 martie este Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Cu această ocazie, Spitalul de Pneumo din Brașov a organizat un atelier de lucru, la care au luat parte peste 100 de medici din tot județul Brașov.
Obiectivul evenimentului „Implicarea medicului de familie în controlul tuberculozei” a fost unul de conștientizare a efectelor pe care boala le poate avea asupra organismului. În cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, medicii de familie au un rol esențial în oprirea răspândirii bolii. Atelierul de lucru și-a propus să informeze cât mai bine medicii despre simptomele tuberculozei și cum poate fi depistată mai ușor.
„Simptomele cred că sunt cunoscute. Se referă la o tuse care persistă mai mult de trei săptămâni, scădere în greutate inexplicabilă și bruscă, subfebrilitate, transpirații nocturne, lipsa poftei de mâncare. În momentul în care prezentăm aceste simptome trebuie să mergem de urgență la medicul de familie”, a declarat medicul Dan Moraru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
În ciuda progresului din ultimul deceniu, tuberculoza este, în continuare, o problemă de sănătate publică. Este răspândită pe tot globul și rămâne una dintre primele zece cauze de deces la nivel mondial. În anul 2017, peste 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză.
„Anul acesta ne-am gândit la un atelier de lucru la care să participe o serie de medici specialiști și asistenți medicali, pentru ca informațiile legate de diagnostic și tratamente, dar și noutățile legislative din domeniu, toate acestea să ajungă la colegii noștri, iar apoi, automat, și la pacienți. Obiectivul principal al acestei activități este de a ne uni forțele pentru a controla cât mai bine această afecțiune”, a completat Carmen Macavei, coordonatoarea acestui proiect.
Brașovul are printre cele mai puține cazuri de bolnavi de tuberculoză la nivel național. Suntem pe locul doi din acest punct de vedere, cu doar 149 de cazuri în 2017. Peste 12.000 de persoane au suferit de această boală, anul trecut, în toată țara.
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: