29
Vin, Mar

Sănătate

Primăvara înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi revitalizarea naturii, flori și copaci înfloriți, creșterea temperaturilor, și.. pentru alții alergii, și ochi uscați și senzații de mâncărime. Sunt alergiile de vină pentru ochii uscați, sau cauza disconfortului este alta? Este cazul să privim cu atenție ce se află în spatele acestei conditii?

Cauzele și simptomele alergiilor și ale ochilor uscați 

Alergiile
Atunci când alergiile au impact și asupra ochilor dvs., multiplele simptome pot include și secreții gălbui, pleoape umflate, roșseață, lăcrimări frecvente și abundente, senzație de mâncărime. Cauza? Reacția naturală a organismului la „invadatori” precum praful, polenul, spori de mucegai, păr de animale sau agenți chimici. 

În cazul celor care poartă lentile de contact, simptomele pot fi mai deranjante, și pot duce până la senzația de vedere în ceață. Este de preferat ca tipul de lentile folosit în aceste perioade să fie de unică folosință, pentru a evita eventualele depuneri pe suprafața lentilelor.

De evitat! În cazul în care senzația de mâncărime devine intensă, nu vă scărpinați la ochi! Senzația se va intensifica. De preferat să aplicați o compresă cu apă rece pentru a ameliora neplăcerea.

Medicația
Antihistaminicele, reprezintă tratamentul pentru o mare parte a alergiilor, însă acestea pot cauza uscăciune oculară. Creșterea funcționalității lacrimilor poate fi cel mai bun remediu pentru ochii uscați. Lacrimile sunt un amestec de apă, lipide și mucus.

Glandele noastre lacrimale se află în partea superioară a ochilor și produc un fluid care este distribuit pe suprafața ochiului de fiecare dată când clipim. Lacrimile lubrifiază ochiul, spală substanțele iritante (de exemplu polenul) și hidratează corneea. În momentul în care echilibrul între cele trei componente ale lacrimilor este afectat, lacrimile artificiale sunt soluția pentru a calma simptomele ochiului uscat, și pot suplimenta lacrimile naturale.
 

Timpul petrecut în fața ecranelor
Folosirea prelungită a dispozitivelor digitale- de la computer până la telefoanele inteligente- ne determină să privim fix un timp îndelungat, și prin urmare să clipim mai puțin. Dacă am compara suprafața ochilor, cu cea a unui parbriz de mașină, clipitul reprezintă „ștergătoarele” care distribuie lacrimile, și atunci când clipim rar, ochii nu sunt lubrifiați și hidratați suficient. Mai puține lacrimi duc la vedere încețoșată, deoarece corneea nu este suficient hidratată.

Lacrimile artificiale lubrifiante sunt cel mai rapid mijloc pentru a ameliora senzația de disconfort. 
 

Cum ne protejăm de alergii
Cea mai eficientă metodă este limitarea expunerii la alergenii la care suntem sensibili. De exemplu, în zilele în care polenul se resimte cel mai mult, cum sunt  zilele de primavară sau vară, este recomandat să stăm în casă cât mai mult posibil, sa ținem ferestrele închise  și chiar să avem la dispoziție un filtru de aer pentru a ajuta la scăderea expunerii la polen sau alte substanțe iritante.

 

Daca totuși trebuie să ieșim afară în timpul sezonului de alergii, este recomandat să purtăm ochelari de soare care ne oferă o protecție cât mai mare în jurul ochilor sau chiar ochelari de vedere  pentru a funcționa ca un scut asupra polenului. Atunci când șofăm este recomandat să ținem geamurile închise și să pornim aerul condiționat.
 

Diagnosticarea corectă și tratarea simptomelor este foarte importantă pentru ameliorarea disconfortului pe termen lung. De îndată ce simțiți mâncărime a ochiului, lăcrimare, vedere încețoșată, senzație de arsură, umflare a pleoapelor și sensibilitate la lumină este necesar să mergeți la un control de specialitate
 

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi

Best opticBest optic red


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: