19
Vin, Apr

Sănătate

Bun găsit! Persoanele care au un nivel ridicat al încrederii în sine sunt mai optimiste, se concentrează mai bine, fac față mai bine condițiilor de stres, își stabilesc ținte înalte, au un nivel mai scăzut al anxietății, sunt mai puțin afectate de evenimentele negative și acceptă mai ușor provocările vieții de zi cu zi.

Care este experiența ta legată de încrederea în sine? Pe o scară de la 1 la 10 unde te afli privind nivelul încrederii în tine? Cum ști că o persoană are încredere în sine, iar alta nu? Cum îți crești încrederea în sine? Cum poți ajuta pe cineva să-și construiască încrederea în sine? Trăiești mai mult ca să înfrângi durerea sau să trăiești bucuria vieții? Care sunt semnele clare care te ajută să tragi aceste concluzii? Dacă ai avea convingerea că rezultatul unui mare efort este un succes, care ar fi  lucrul la care ai îndrăzni să visezi?

Te invit să răspunzi pe o foaie la aceste întrebări deoarece ele te ajută să vezi mai clar ideile și convingerile tale, referitoare la încrederea pe care o ai în tine însuți, condiție esențială pentru sănătatea ta mentală și succesul în încercările vieții tale.

Unul din principalele obiective ale vieții, în care te invit să investești timp, bani și energie, este creșterea încrederii în tine însuți; este vorba despre acea încredere care vine din interiorul tău lăuntric și pe care o poți descoperi ca act de trezire și conștientizare.

Încrederea în sine se află în strânsă legătură cu respectul de sine, care se pare că este în mare parte construit în copilărie, dar care depinde în egală măsură de ceea ce facem noi din noi în­­­­șine.

Respectul părinților unul față de ce­lă­lalt și educația sunt cel mai bun model pentru în­cre­derea în sine ulterioară a copilului. 

Așadar, să vezi că poți face față provocărilor cotidiene, că ai încredere în capacitatea ta de a gândi, de a în­vă­ța, de a alege, de a lua decizii, de a te adapta la schimbări este atât o chestiune de a supraviețui, cât și de creștere în plan personal la un nivel înalt.

Încrederea determină hotărârea cu care acționăm, iar modul în care ne formăm o idee despre un lucru ne influențează nivelul încrederii în propria persoană. Pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru să aibă încredere în ei înșiși, să fie mai încrezători în forțele proprii, vă propun să-i încurajați să accepte complimentele venite de la cei din jur, să vă bucurați alături de ei de fiecare realizare a lor, să criticați comportamentul ci nu persoana, să le oglindiți efortul care li se datorează și faptul că apreciați implicarea și străduința lor; să încurajați încercările și experiențele de viață chiar dacă acestea se dovedesc a fi un eșec și să le încurajați inițiativele aratându-le că sunteți alături de ei și acordându-le susținerea dumneavoastră până la final.

Pentru a vă îmbunătăți încrederea în sine vă recomand să vă stabiliți ţinte clare, să priviți dincolo de ele, ca şi cum deja le-ați împlinit; apoi, abordați ținta cu încrederea că veți reuşi să vă atingeți scopul final.

În încheiere vă recomand cartea „Câștigă acum încredere în tine” de Paul McKenna care vă va ajuta să aprofundați tainele cunoașterii și încrederii în sine.

O săptămână excelentă!

Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: