26
Dum, Mar

Sănătate

Oboseala ochilor cauzată de acestea a devenit centrul atenției specialiștilor, pe măsură ce tehnologia ne invadează tot mai mult viața. Folosim telefoane inteligente, tablete, laptopuri sau televiziorul, indiferent dacă suntem acasă, la serviciu sau la școală. Pentru majoritatea dintre noi, există rar zile în care dispozitivele digitale să nu aibă un rol important, și să nu facă parte din rutina zilnică. 

Stoparea dependenței de electronice ține de auto-disciplină, iar limitarea timpului pe care copii îl petrec în fața monitoarelor este o preocupare ce ține de sănătate.  Ochii copiilor și ai adolescenților sunt foarte sensibili, si dispozitivele digitale pot cauza probleme începând de la oboseala ochilor până la probleme ale somnului. Copii sunt cei mai expuși oboselii ochilor, având ca și simptome vedere încețoșată, durere de cap, ochi uscați sau vedere dublă. 

Un alt pericol al monitoarelor este expunerea la lumina albastră, emisă de computere, telefoane inteligente sau tablete.

Energia luminii albastre poate penetra ochii celor mici și poate cauza afecțiuni retiniene. Aceasta deoarece ochii copiilor se dezvoltă gradual, și nu pot filtra în totalitate lumina dăunătoare, spre deosebire de adulți. 

Aceste informații nu sunt menite să vă sperie ca și părinte sau să vă determine să interziceți electronicele copiilor. Există, totuși, câteva mijloace prin care le puteți proteja ochii celor mai mici din familie.  De exemplu, pentru copii de vârstă preșcolară, permiteți utilizarea computerului doar la sfârșitul săptămânii și folosiți restul de dispozitive doar ca recompensă, și pentru un timp limitat. În cazul copiilor mai mari, le puteți permite accesul doar în anumite perioade ale zilei, cum ar fi după efectuarea temelor, sau după masă, dar niciodată înainte de culcare, deoarece expunerea la lumină albastră îi impiedică să se odihnească corespunzător. 

Trebuie să recunoaștem faptul că tehnologia avansează pe zi ce trece, și că ne putem lipsi foarte greu de ea. Majoritatea copiilor suprind prin dibăcia cu care utilizează computerul, însă ei nu au maturitatea necesară pentru a lua decizii potrivite în privința sănătății ochilor lor. Din moment ce majoritatea școlilor au început să utilizeze tehnologia în sala de clasă,  majoritatea își petrec cel puțin două ore zilnic în fața computerului la cursuri.

Este bine să discutați cu copilul, și să îi explicați importanța limitării utilizării electronicelor, pentru binele ochilor lor, că este bine să faca pauze cel puțin o dată la 20 de minute și să își impună să clipească cât de des este posibil, pentru a-și menține ochii hidratați. De preferat este să mergeți la control regulat la optometrist, pentru a identifica din timp eventuale probleme.

Întrebați specialistul de lentilele care pot filtra lumina albastră, pentru a  proteja ochii celor mici de potențialul pericol al acestor radiații.

Best Optic BLUE Centru Civic

Str. B-dul 15 Noiembrie, nr.69
Mobil:  +40 787 523 524
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Vlahuță
B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313 199 
Mobil: +40 733 024 793
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Uranus
Str. Uranus nr. 12, Parter
Telefon/Fax: +40 268 322 920
Mobil: +40 733 417 999
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Răcădău
Str. Valea Cetății, nr. 6
Mobil: +40 774 638 568
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic BlueBest Optic Red


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: