16
Mar, Apr

Economica.net

Extern

            Cum UE este un mariaj din interes, Marea Britanie nu va fi lăsată să plece fără să dea  ceva în schimbul libertăţii. Negocierile vor fi cu atât mai dificile cu cât Brexitul va afecta fiecare domeniu de politică al blocului comunitar, iar cele 27 de state rămase în Uniune, pe lângă priorităţile comune au interese individuale de apărat în acest divorţ.

            Dacă Marea Britanie şi UE nu încheie un acord de Brexit în timpul mandatului Austriei, România va avea probabil o misiune şi mai grea. România va prelua preşedinţia Consiliului în perioada ianuarie-iunie 2019, în plină campanie pentru alegerile europarlamentare din acel an. Tot atunci se va negocia bugetul UE pentru 2020. Poate că va avea loc şi un referendum pentru in­dependenţă în Scoţia. Brexitul complică discuţiile. Pentru România, priorităţile în divorţul de Marea Britanie sunt protejarea drepturilor cetăţenilor europeni, finanţarea UE şi păstrarea unor legături bune cu Marea Britanie. Strategia de negociere a României este centrată pe asigurările că nu va exista discriminare între cetăţenii UE în timpul divorţului, scrie gandul.info.

            Acesta ar fi principiul de bază pe care România l-ar vrea aplicat atât în timpul acordului de ieşire cât şi oricărei relaţii viitoare.

            Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000), cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate, potrivit Bloomberg. 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: