19
Vin, Apr

sursă foto: bursa.ro

Nicio Categorie

Varilrix, vaccinul pentru imunizarea împotriva varicelei lipseşte din farmacii.

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Comitetului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a explicat pentru News.ro că vaccinul împotriva varicelei este contra cost şi că ar trebui introdus în schema naţională gratuită de vaccinare alături de alte vaccinuri, aşa cum se întâmplă în mai multe ţări europene precum Germania, de exemplu.

Medicul, alături de alţi specialişti din ţară au confirmat că există cazuri de îmbolnăvire, mai ales acum, în perioada în care nu mai există restricţii, precum masca. Dr. Dumitra a explicat şi care sunt complicaţiile în cazul copiilor dar şi al adulţilor care nu s-au vaccinat şi nici nu au făcut boala în copilărie. La solicitarea News.ro reprezentanţii Farmexim au precizat că lipsa acestui vaccin este o problemă globală şi că producătorul a explicat că serul va fi pus din nou pe piaţă în luna noiembrie a acestui an. "Acest vaccin nu a fost folosit niciodată în program naţional, deci niciodată nu a existat acest vaccin procurat de Ministerul Sănătăţii şi distribuit gratuit pentru părinţi.El a fost întotdeauna opţional. Asta înseamnă că în momentul în care se prezintă un părinte cu un copil la noi , la medicii de familie, noi îi explicăm că ar putea să existe un vaccin împotriva unor boli infecto-contagioase care poate să se termine cu complicaţii, este vorba de varicelă, sau vărsatul mare cum i se mai spune popular.  

Practic, începând cu vârsta de 1 an, orice copil poate beneficia de acest vaccin, dar contra cost (în farmacii acesta costă în jur de 200 de lei). Părintele trebuie să vină, noi consultăm copilul, emitem o reţetă cu care merge în farmacie şi dacă există acolo el, poate fi cumpărat de către părinte şi ajunge la noi. Este foarte important, acest vaccin previne varicela, care poate determina îmbolnăviri, de cele mai multe ori uşoare, la copil. Însă anumite cazuri se pot complica, cea mai temută complicaţie fiind encefalita care are ca şi rezultat la final o paralizie sau pareză, practic acel copil poate să rămână paralizat toată viaţa,în scaunul cu rotile", a explicat medicul.

 

 

Sursa: adevarul.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: