UPDATE
Comisia Europeană menţine MCV pentru România, precizând că, de la ultimul raport, din noiembrie 2018, a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră.
De asemenea, evoluţia situaţiei în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie.
Decizia finală privind ridicarea MCV va fi luată după consultarea Consiliului UE şi a PE.
Raportul publicat astăzi face un bilanţ al evoluţiei situaţiei din luna noiembrie 2018 până în prezent. În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să îşi exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autorităţile române cu privire la evoluţia situaţiei în materie de reformă a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră.
Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanţă cu poziţiile exprimate de celelalte instituţii în această privinţă. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se doreşte repunerea procesului de reformă pe calea cea bună şi reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV şi îşi afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităţilor române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei prin intermediul MCV.
Evoluţia situaţiei în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019 Comisia a trebuit să informeze autorităţile române că, dacă nu fac îmbunătăţirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depăşeşte parametrii evaluaţi în cadrul MCV.
Comisia a salutat faptul că, în iunie, guvernul român şi-a exprimat dorinţa de a-şi reconsidera abordarea. Comisia constată că s-au depus eforturi pentru a investi în noi consultări şi în dialogul cu sistemul judiciar. Comisia aşteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât şi de altă natură. Pentru a se realiza progrese în această direcţie, vor trebui luate măsuri concrete legislative şi administrative astfel încât să se pună în aplicare recomandările prezentate succint în raport. Instituţiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi să asigure eficacitatea garanţiilor naţionale şi a sistemului de control şi echilibru.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Comisia Europeană publică marţi Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria.
Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache susţine că mecanismul MCV va fi menţinut pentru România, în vreme ce pentru Bulgaria va fi ridicat. Premierul Viorica Dăncilă aşteaptă însă o evaluare pozitivă în cazul României.
Draftul raportului, care evaluează progresele României şi Bulgariei în privinţa statului de drept, va fi discutat şi aprobat în Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, înainte de a deveni public.
Dacă MCV va fi ridicat, se va afla după şedinţa de marţi a Colegiului comisarilor, însă surse din cadrul CE afirmă că există totuşi opoziţie faţă de această idee. Comisia poate totuşi decide suspendarea MCV şi includerea României şi Bulgariei într-un mecanism comun de monitorizare a situaţiei statului de drept în toate statele membre UE, conform novinite.com, preluat de News.ro.
Ultimul raport MCV a fost prezentat în noiembrie 2018, când prim-vicepreşedintele C.E. Frans Timermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menţiona însă şi România.
"Trei din cele şase benchmarks pentru Bulgaria sunt îndeplinite. Bulgaria îşi menţine pasul reformelor. Suntem încrezători că MCV pentru Bulgaria poate fi încheiat până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene. Nu e vorba de un deadline. E ceva ce noi ne propunem, ce poate fi realizat dacă Bulgaria menţine pasul", a declarat atunci Timmermans.
În ceea ce priveşte România, Timmermans a remarcat, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. "Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani", a spus el, fără a face nicio referire la eventuala ridicare a MCV.
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: