29
Vin, Mar

Cultura

Filarmonica Brașov și Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”, alături de Asociația Română a Artelor Olimpice și ansamblul reunit al fostului cor de copii „Camerata Infantis”,al cărorpreședinte și respectiv dirijoreste Maestrul Nicolae Bica, invită publicul brașovean la un concert extraordinarîn ton aniversar intitulat „Remember Camerata Infantis”.

       Renumitul cor format de Maestrul Bica la mijlocul anilor ’70, ai cărui membri au fost supranumiți de ziarul francezLe bien public„copiii cu glasuri de aur”, se reunește după mai mult de 40 de ani de la înființare. Concertul„Remember Camerata Infantis” va avea loc duminică, 14 august 2016, la ora 19.00, la Sala „Patria”.

      „Camerata Infantis” a fost o formație camerală alcătuită din 30-35 de eleve de la Școala de Muzică din Brașov, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, selecționate pe baza calităților lor muzicale. Fetele aveau voci frumos timbrate dar și rezultate bune la învățătură, și apreciau activitatea în echipă, într-un regim de muncă de performanță.

      „Camerata Infantis”, condusă de Maestrul Nicolae Bica, a avut numeroase participări la festivaluri corale naționale și internaționale încununate de premii importante printre careDiscul de Aur al Academiei Charles Cross (Franța 1977) și Colierul de Argint al Festivalului Internațional de Folclor de la Dijon (Franța 1977), premiul I la toate edițiile concursului „Cântarea României”, premiul III la Festivalul mondial pentru muzică și artă interpretativă (Viena 1979), premiul II la Concursul Internațional Coral de la Llangollen (Țara Galilor 1980).

      În prezent cel puțin de 14 foști membri ai „Cameratei Infantis” performează în domeniul muzicii ca profesioniști ai vocii cântate, în țară sau în străinătate, printre care: Mihaela Ungureanu Binder, Ileana Tonca și Teodora Gheorghiu Spiess (soliste la Opera de Stat din Viena), Aurora Micu Penna (solistă de operă și profesor de canto la Universitatea din New Jersey, USA), Aurelia Florian (soprană la Opera Germană din Berlin), Antonela Bârnat (solistă la Opera Națională București), Ramona Gabriela Peter (Opera Națională din Florența), Andrada Mureșan (dirijor al corului de fete de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov și membru fondator al Cvintetului„Anatoly”).

      „Camerata Infantis” a înregistrat primul disc la Electrecord în 1978 – compozitorul Tudor Ciortea spunea în cronica acestui disc: „Cine a auzit cântecul acestor copii, nu-i mai poate uita niciodată.”. Vocile generațiilor 1981 și 1994 au fost și ele înregistrate pe două discuri Electrecord. Acestor înregistrări li se adaugă și altele la Radioteleviziunea Română, BBC sau Radio France.

      Concertul aniversar din 14 august 2016 are tocmai această menire, de a reaminti publicului meloman de „copiii cu glasuri de aur” printr-o reuniune extraordinară a celor trei generații (1978, 1981 și 1994) și prezentarea unui repertoriu din perioada de aur a corului „Camerata Infantis”, dirijat de Maestrul Nicolae Bica.

 Programul concertului:

„Repetiție pentru concert” –Franz von Suppé (1819-1895)

Soli: Ileana Tonca și Antonela Bârnat

Acompaniament pian: Ioana Anca Stanciu (Ilea)

„Wolcum, Yole!” –Benjamin Britten (1913-1976), text anonim din sec. XIV

„Revedere” – muzica Dan Voiculescu (1940-2009), versuri Mihai Eminescu

„O, wär' ich schon mit dir vereint”arie din opera Fidelio– L. van Beethoven (1770-1827)

Solo: Ileana Tonca

Acompaniament pian: Ioana Anca Stanciu (Ilea)

„Voi lo sapete o mamma”arie din Cavalleria rusticana– Pietro Mascagni (1863-1945)

Solo: Antonela Bârnat

Acompaniament pian: Ioana Anca Stanciu (llea)

„Du sollst der Keiser meine Seele sein” – Robert Stolz (1880-1975)

Solo: Ileana Tonca

Acompaniament pian: Ioana Anca Stanciu (Ilea)

„Seguidilla”, arie din opera Carmen – Georges Bizet (1838-1875)

Solo: Antonela Bârnat

Acompaniament pian: Ioana Anca Stanciu (Ilea)

„Nunta lui Figaro”, duet Suzanna – Marcellina – W. A. Mozart (1756-1791)

Solo: Ileana Tonca și Antonela Bârnat

Acompaniament pian: Ioana Anca Stanciu (Ilea)

„Cetatea Neamțului” –versuri de George Coșbuc

Recitator: Iuliana Dyet(Gavril)

„A venit un lup din crâng” – muzica Ioan Cristu Danielescu (1884-1966), versuri George Coșbuc

„Ad pacem” – muzica Liviu Borlan (1936-1994)

Soli: Isabella Kovacs (Kiss), Anita Wolf, Oana Bărbulescu, Andrada Mureșan (Modiga),

Lia Aciu,Andrada Nicolau (Vlonga)

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” – versuri de Mihai Eminescu

Recitator: Iuliana Dyet (Gavril)

„Chindia” – muzica Alexandru Pașcanu (1920-1989)

 

Intrarea la concert este liberă.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: