20
Sâm, Apr

Monden

      Anumite magazine online pot avea preţuri mai bune decât în UE sau produse care nu sunt disponibile pe piaţa europeană, dar în final costurile pot fi mai mari, a explicat Laura Pascu, reprezentanta Centrului European al Consumatorilor din România. La cumpărăturile făcute din afara spaţiului comunitar, se plătesc taxe vamale.

Acestea se calculează de obicei ca un procent aplicabil preţului, incluzând taxele de transport şi costurile de asigurare. Dacă există o convenţie de comerţ liber sau ceva similar semnat între UE şi statul din care sunt comandate bunurile, taxele vamale pot fi reduse sau eliminate. Pentru a obţine asemenea beneficii trebuie să obţinut un document separat, de obicei un certificat de origine din statul de unde l-ai achiziţionat.

                Pe de altă parte, în momentul în care coletul ajunge în România, serviciul poştal sau de curierat va completa o declaraţie vamală şi o declaraţie TVA şi va taxa cumpărătorul.

                Dacă apar probleme există organizaţii de consumatori şi alte organizaţii, agenţii şi asociaţii care oferă informaţii despre drepturile consumatorilor.

ECC Romania nu poate oferi sprijin dacă apare un litigiu cu o companie care are sediul în afara UE, plus Norvegia şi Islanda.

Pe site-ul https://econsumer.gov se pot face reclamaţii împotriva unor comercianţi din alte state, astfel încât autorităţile de protecţia consumatorilor din fiecare stat să poată interveni şi să împiedice alţi consumatori să aibă asemenea probleme. De asemenea, acesta oferă informaţii şi sfaturi privind regulile de e-commerce de la autorităţi din 28 de ţări.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: