28
Joi, Mar

Florin Orțan

Politic

"Totusi, dat fiind faptul ca firmele multinationale, prin manipulari interne reusesc sa declare profituri foarte mici, s-a ajuns in situatia in care companii foarte mari platesc sume extrem de mici drept taxe", este de părere senatorul PSD, Florin Orțan. 

Pe langa faptul ca taxarea cifrei de afaceri ar evita aceste manipulari interne ale costurilor pentru a raporta profituri mici, ea nu ar mai descuraja profitul. Acest lucru este extrem de pozitiv deoarece vom putea vedea cu adevarat care sunt sectoarele sau firmele profitabile si astfel ne vom putea ghida strategia economica de incurajare sau stimulare a acestor firme sau sectoare. In momentul de fata, nu putem aplica aceste politici economice in mod optim deoarece nu stim cu adevarat care sunt cele mai profitabile parti ale economiei. Mai mult, firmele vor avea mai mult profit pentru a-l investi, ceea ce are efecte pozitive asupra cresterii economice.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca taxarea cifrei de afaceri presupune existenta unui mecanism bun de identificare a entitatii teritoriale unde a fost realizata aceasta cifra de afaceri. Mai mult, in anumite circumstante, s-ar putea descuraja subcontractarea sau tranzactiile intermediare necesare unei firme, care pot oferi oportunitati pentru alte companii. In acest fel, s-ar putea ca acest tip de taxare sa incurajeze internalizarea unor servicii care erau oferite de alte firme inainte ca aceasta taxa sa fie introdusa. In acest mod, s-ar incuraja cresterea dimensiunilor unor firme. Totusi, acest lucru nu este neaparat un dezavantaj.

Articole sugerate

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: