19
Mar, Mar

Economic

Te gandesti de multa vreme ca vrei sa-ti deschizi propria afacere, dar nu stii de unde sa incepi si de ce ai nevoie.

Evident, sunt multi pasi de urmat in functie de domeniul de activitate in care iti doresti sa activezi.

Insa exista cativa pasi care se aplica la majoritatea ideilor de afaceri si care iti pot da un imbold in drumul spre a fi propriul tau sef. Nu ai doar nevoie de bani, ci si de mult curaj.

1. Identificarea oportunitatii

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ai o idee buna de afacere care sa corespunda unei nevoi, indiferent daca este sau nu existenta pe piata. Poate sa fie inclusiv o idee deja folosita, dar pe care tu o implementezi mai bine.

Exista multa literatura de specialitate care te poate ghida in acest proces de identificare. Aduna cat mai multe informatii despre domeniul de activitate in care urmeaza sa-ti lansezi afacerea - informatii despre piata, despre clienti, despre concurenta, despre furnizori, despre posibilitati de extindere.

Cauta informatii din orice surse, de la prieteni, la posibilii concurenti.

2. Alegerea tipului de firma

La acest capitol, o sa dai de multe acronime pe care nu o sa le intelegi (PFA, SRL, SA, SNC etc.), asa ca e important sa apelezi la expertiza unei firme de contabilitate si sa te informezi la randul tau de pe net. Apoi gandeste-te daca vrei ca afacerea ta sa fie part-time sau full-time, daca vrei sa lucrezi la birou sau remote, daca vrei sa fie a ta de la zero sau s-o pornesti in franciza.

3. Planul de afaceri

Fa-ti un plan de afaceri pe baza informatiilor adunate in faza de documentare. Acesta etapa este foarte importanta, pentru ca este felul in care te prezinti in fata celorlalti (investitori, finantatori, parteneri de afaceri, angajati), si trebuie sa clarifice activitatea firmei, felul in care va aduce profit si de investitia necesara pentru demararea ei. 

4. Alegerea echipei si a partenerilor

Alege sa colaborezi cu oameni care iti completeaza competentele si nu se feresc sa-si spuna parerea, chiar daca vad lucrurile diferit fata de tine. Acelasi lucru este valabil si in cazul partenerilor de afaceri. E important sa ai langa tine oameni care iti vor fi alaturi si care iti vor prezenta idei si directii de dezvoltare la care nu te astepti.

5. Cautarea finantatorilor si contabilitate financiara

Este etapa cea mai importanta atunci cand deschizi o afacare, asa ca trebuie studiata cu mare atentie. Banii pentru start-up pot proveni din mai multe surse - banca, guvern, familie, prieteni, fonduri personale - si trebuie sa iei in calcul ce conditii si implicatii au obtinerea sau imprumutarea lor.

Apeleaza si la consultanta in domeniul legal si cel contabil. Un contabil bun si informat iti faciliteaza intelegerea financiare si te poate ajuta cu directii strategice potrivite pentru mediul economic in care activezi, iar un avocat la fel de bun si informat face ca legislatia sa fie de partea ta, nu impotriva ta.

6. Deschiderea firmei si conturarea identitatii

Ocupa-te de formalitatile legale pentru infiintarea firmei sub indrumarea avocatului si construieste-ti un brand si o prezenta web. Numele si logoul firmei trebuie sa fie atractive si simple si sa ramana in mintea publicului.

Fa o prezentare clara si concisa a afacerii tale si a ceea ce ai de oferit si distribuie in toate mediile materiale promotionale prin care sa-ti diseminezi valorile inspre clienti. E nevoie de rabdare si perseverenta pana cand lumea incepe sa auda de tine.

7. Testarea ideii

In paralel cu activitatea de promovare, stabileste-ti strategia de vanzari si incearca sa raspunzi la intrebarea “de ce te-ar alege pe tine clientii in fata concurentei”. Iti poti testa ideea pe un esantion mic de oameni pe care sa-i pui fata in fata cu produsele tale. E important sa ai un feedback constant de la consumatori, sa imbunatatesti si sa elimini ce nu merge.

Mai departe urmeaza un joc complex si provocator, ale carui piese sunt indicatori de piata, furnizori, marketing, clienti, angajati, fidelizare, relatii cu fiscul.

Important e sa ai rabdare si perseverenta pana ajungi sa jonglezi cu toate eficient si fara sa-ti consume intreaga viata. Mai multe informatii gasesti aici.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: