29
Vin, Mar

Social

60% dintre soferii din Romania vorbesc la telefonul mobil atunci cand conduc si nu folosesc handsfree, iar aproape 1 din 5 soferi a condus sub influenta alcoolului cel putin o data,

arata rezultatele unui sondaj realizat de de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN".

Mai mult, aproape 40% trimit mesaje text atunci cand conduc (21% - rar, cand apar urgente, 13% - din cand in cand, 4% - aproape la fiecare calatorie cu autovehiculul) si aproape 20% au condus sub influenta alcoolului cel putin o data.

De asemenea, peste 70% dintre pietoni traverseaza neregulamentar cel putin ocazional, 77% dintre biciclisti nu folosesc niciun fel de echipament de protectie atunci cand circula cu bicicleta, iar unul din cinci motociclisti se strecoara de cele mai multe ori printre masini, in trafic, arata acelasi sondaj.

    Sondajul mai arata ca oboseala la volan este printre factorii care pot creste riscul unui accident rutier si, desi aceasta nu reprezinta neaparat un aspect discutat foarte des atunci cand vine vorba de siguranta rutiera, este un fenomen intalnit pe soselele din Romania. 54% dintre respondentii care au participat la sondajul Cat de treaz esti in trafic? au precizat ca li se intampla rar sa se simta obositi atunci cand conduc, insa 3% dintre ei se simt des obositi la volan. De asemenea, intrebati daca au atipit vreodata in timp ce conduceau, 8% au recunoscut ca au patit acest lucru.

     Potrivit sondajului, 77% dintre biciclisti nu folosesc niciun echipament de protectie cand circula cu bicicleta, 11% poarta doar casca, in timp ce doar 12% poarta atat casca de protectie, cat si genunchiere, cotiere si alte elemente de siguranta.

De asemenea, 45% dintre participantii la sondaj care merg pe bicicleta semnalizeaza cu mana schimbarea directiei de mers de fiecare data, in timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adopta deloc aceasta practica.

Sondajul "Cat de treaz esti in trafic?", a fost facut in perioada 21 august - 17 septembrie 2017, prin intermediul platformei www.treazlavolan.ro. Au participat 8.081 de respondenti, majoritatea (76%) avand intre 18-25 de ani. Din totalul respondentilor, 76% au fost barbati, iar 23%, femei. De asemenea, 81% dintre participantii la sondaj (6.574) sunt soferi, 60% (4.816) au declarat ca merg pe bicicleta.

 

 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: