28
Joi, Mar

Social

În șapte luni de zile, brașovenii au cumpărat peste  2.500 de ani vechime la pensie. Suma plătită depășește 5 milioane de lei. De mai bine de șapte luni, cei care mai au de recuperat câțiva ani de vechime, pentru a putea ieși la pensie, au posibilitatea să facă acest lucru, dar  contracost. Un contribuabil poate cumpăra maximum 5 ani de vechime.

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, românii trebuie să încheie cu Casa de Pensii din judeţul în care locuiesc un contract în care specifică perioadele din ultimii cinci ani în care vor să achite contribuţia de asigurări sociale. În primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii, 820 de brașoveni s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale. „Suma plătită a fost de 5.362.656 de lei. Aceste 820 de persoane au contractat un număr de 20.597 de luni, asta însemnând 2.536 de ani de vechime. Perioada maximă care poate fi contractată, conform legii 186 este de 5 ani  de zile ” a declarat Delia Târcolea, purtător de cuvânt Casa Județeană de Pensii  Brașov.

Din 27 octombrie 2016, Guvernul a decis că românii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie pentru ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale. Decizia Guvernului de a le permite românilor să-și cumpere vechime pentru a putea ieși la pensie este privită cu ochi buni de unii brașoveni, dar sunt și persoane care nu sunt de acord cu această lege.



La nivel național aproape 20.000 de persoane s-au asigurat retroactiv de când a intrarea în vigoare legea.

Articole sugerate

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: