29
Vin, Mar

Brasov TV

Social

                Zeci de licee din județ și-au prezentat în weekend programele de învățământ. De la pregătiri pentru meserii în construcții și până la domeniul turismului, ofertele au fost adaptate cerințelor actuale. Pentru prima dată, modelul de școală profesională duală a fost preluat și de alte unități de învățământ.

                Târgul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Elevii au fost cei care au prezentat oferta şcolilor în care învață și le-au explicat celor interesaţi ce înseamnă să studiezi într-o anumită unitate şcolară, care sunt activităţile extraşcolare, dar și beneficiile formării într-un anume liceu. Anul acesta, școala profesională duală a fost dată ca exemplu, iar modelul a fost preluat și de alte unități de învățământ. De exemplu, din următorul an şcolar, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” va avea o nouă specializare: pregătire în domeniul ospitalitate şi turism. „Am reușit să demarăm trei clase în școala profesională. O clasă de bucătari, o clasă de ospătari și o clasă de lucrători hotelieri house keeping.’’, a declarat Cristian Macedonschi, consilier local Brașov.

                Pregătirea va fi oferită printr-un parteneriat între colegiul braşovean şi agenţii economici. „De ce prezența mea într-un târg de licee? E foarte simplu, pentru că totul pleacă de la școală. Cu cât ești mai pregătit în școală, cu atât ajungi să faci față vicisitudinilor vieții. Industria ospitalității este una dintre cele mai complicate, complexe, dar și frumoase industrii.” a completat Cezar Munteanu, bucătar.

                Dacă unele licee au venit cu oferte de pregătire pentru meserii precum tehnician în construcții sau instalator, Liceul Mircea Cristea a prezentat pentru cei interesați cursuri de tehnicieni protecția mediului - intensiv engleză, tehnicieni în automatizări și tehnicieni producție film și televiziune. Inspectoratul Școlar  a organizat apoi şi o masă rotundă pe tema învăţământului profesional dual. Pentru anul şcolar 2017-2018 sunt disponibile 1.439 de locuri doar la şcoala profesională, modelul învăţământului dual extinzându-se şi în alte şapte unităţi, inclusiv la Făgăraş şi Săcele.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: