27
Sâm, Apr

Social

                Ziua de lucru a unui șofer de autobuz începe de la primele ore ale dimineții. Prima mașină pleacă din capătul de linie la ora 05:30. În aceste condiții, șoferii trebuie să fie prezenți la garaj la 04:30. Programul de lucru este de 8 ore. La schimbul doi, programul se încheie după miezul nopții. Pe lângă toate acestea, șoferii de autobuze și troleibuze sunt responsabili și de siguranța a sute de pasageri.

                Paul Cristea este unul dintre zecile de șoferi de la RAT, care încearcă zilnic să-și facă treaba așa cum trebuie. Inevitabil, există și nemulțumiri. „ Șoferi lipsă...În fiecare zi sunt autobuze lipsă pe traseu. Ajungi la capăt de linie și sunt mulți nemulțumiți. Le dau dreptate, să stai în stație. Omul tranzitează, sare dintr-un autobuz în altul, au servici, au copii acasă, au copii de dus la școală, la grădiniță...’’ a declarat Paul Cristea, șofer RAT.

                Șoferii de autobuz din oraș, câștigă destul de bine. Pe lângă oferta inițială, angajații mai primesc și unele bonusuri  de performanță. Salariul unui șofer de autobuz poate trece de 2200 de lei. În această sumă sunt incluse bonurile de masă dar și orele suplimentare. Societatea de transport are nevoie acum de 75 de șoferi de autobuz. Conducerea societății a încercat în repetate rânduri să rezolve problema de personal. „ Am participat la toate târgurile de joburi, organizate în Brașov sau în jurul Brașovului. Am avut anunțuri de angajare, în presă, pe toate site-urile de recrutare. Am pus inclusiv anunțuri pe afieșierele din zona primăriilor localităților limitrofe Brașovului  ’’ a declarat Silviu Ștefan, purtător de cuvânt RATBV S.A.

                RATBV SA este dispusă să angajeze și şoferi part time, dar şi conducători auto care au ieşit deja la pensie, dar care vor să-şi mai rotunjească veniturile. Condiţia impusă este ca persoana interesată să aibă permis de conducere categoria D, dar şi atestat de transport persoane. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: