19
Vin, Apr

Social

                Mașini vechi, personal puțin și aparatura medicală suprasolicitată. Așa se lucrează la Serviciul Județean de Ambulanță Brașov. Cu toate acestea, medicii fac tot posibilul ca pacienții să nu aibă de suferit. Chiar și în aceste condiții, numărul solicitărilor crește constant.

                Le auzim zi de zi și le întâlnim frecvent în trafic. Ambulanțele sunt esențiale pentru salvarea de vieți. Nu multă lume știe însă că pentru a interveni prompt la solicitările cetățenilor se fac eforturi mari. Nu de multe ori autospecialele se defectează. O problemă mare, cu care se confruntă Serviciul Județean de Ambulanță, este lipsa de personal. În ultimii ani tot mai mulți medici au ales să părăsească sistemul. „ Situația este cam neagră, sunt multe probleme. Cele mai arzătoare sunt cele legate de lispa de personal și de parcul auto care este învechit. Din păcate foarte mulți angajați au plecat de-a lungul anilor, s-au pensionat, au plecat în străinătate sau la spitale private și angajări nu prea s-au făcut, în condițiile în care numărul de solicitări apropae că s-a dublat în ultimul timp. Actualmente avem 25 de posturi de medici  ocupate și 2 posturi libere, dar din aceste 25 de posturi multe sunt de medici rezidenți, care abia acuma se școlarizează ’’ a declarat, pentru Brașov TV, Magdalena Piroska, director medical Ambulanța Brașov.

                O altă problemă a Serviciul de Ambulanță este aparatura medicală. Cedează tot mai des pentru că este veche și suprasolicitată. „ Având în vedere faptul că avem peste 250 de solicitări în 24 de ore, aparatura cedează în timp. Toate aceste aparate trebuie înlocuite, dacă avem posibilitățile materiale, dar de cele mai multe ori nu avem aceste posibilități, sau reparate. În ultimul timp, având în vedere că aparatura este veche le trimitem în service destul de frecvent  ’’ a declarat Dr. Adriana Palaghiea, medic Ambulanța Brașov.

                 Deși trebuie să facă față provocărilor, personalul de pe ambulanță face tot posibilul ca pacienții să nu aibă de suferit. De aproape jumătate de an, medicilor li s-a mai impus o regulă. La fiecare intervenție, trebuie să completeze fișele medicale și în format electronic. Nu ar fi ceva rău, dar timpul de completare afectează uneori și timpul de intervenție.

                 Administratorii parcului auto al Serviciului Județean de Ambulanță spun că timpul a început să-și spună cuvântul asupra mașinilor de intervenție. Parcul auto a fost înnoit complet în 2007. De atunci nu au mai fost investiții majore la acest capitol. În prezent, Serviciul Județean de Ambulanță, are în dotare 60 de mașini. Dintre acestea, opt autoturisme sunt în service cu diferite probleme. Costurile pentru reparații sunt mari. Ar trebui acordată o mai mare atenție acestui domeniu o spun angajații serviciului de ambulanță, dar și brașovenii. Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță speră totuși ca problemele să fie rezolvate în cel mai scurt timp, asta pentru ca pacienții să nu aibă de suferit.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: