20
Sâm, Apr

Brasov TV

Social

            Deși meseria de olar sau ceramist nu se mai practică așa cum era odinioară, copiii din Brașov au șansa să învețe de la meșteri populari cum se realizează diferite vas. Cursurile de modelaj se predau la Muzeul de Etnografie din Brașov și sunt o adevărată incursiune în timp. Copiii învață cum o bucată de lut să devină poată se devină un vas viu colorat.

         Copiii din Brașov au șansa să învețe tehnica prelucrării lutului și a ceramicii. Chiar dacă la prima vedere pare greu, cei care au urmat cursurile, de la Muzeul de Etnografie, spun că este foarte simplu, mai ales dacă totul vine din pasiune. Predarea tehnicilor se face de către meșeri populari din județul Brașov. „ La aceste cursuri copiii învață efectiv tehnicile de prelucrare ale ceramicii, ale lutului. Modalitatea de predare este prin preluare directă, a informațiilor, de la alt meșter. Exact cum eu am învățat de la alt meștere, exact așa învață copiii de la mine  ’’ a declarat  Cătălin Postovar, ceramist. „ Muzeul de Etnografie Brașov încearcă să susțină toate aceste meșteșuguri tradiționale. Avem o serie de ateliere pedagogice pentru copii, desfășurate atât la Muzeul de Etnografie cât și la Muzeul Civilizației Urbane. Încercăm să susținem iconografia, pictura pe lemn sau realizarea obiectelor ceramice. Copiii își dezvoltă atât creativitatea cât și dexteritatea ’’ a completat Roxana Cornea, muzeograf.

         Chiar dacă este o muncă destul de grea, copiii sunt încântați că pot învăța lucruri noi. Prelucrarea lutului și a ceramicii a devenit pentru unii dintre cursanți, o adevărată pasiune. Astfel de cursuri de modelare a lutului au loc o dată pe săptămână. Predarea acestor metode vechi a început încă de anul trecut. Inițial, copiii au învățat tehnicile de bază, iar încet, încet vor ajunge să creeze și opere mai complexe. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: