29
Vin, Mar

ArhiDinamiK

Social

     Angajatorii nu se joacă cu legea, în privinţa asigurării condiţiilor pentru angajaţii care lucrează afară, atunci când e ger. Cel puţin aşa spun reprezentanţii ITM, care în această perioadă desfăşoară controale pentru a vedea dacă patronii au grijă de angajaţii care lucrează în frig.

     În perioada următoare se anunță un nou val de frig. În aceste condiții angajatorii care au oameni la muncă în spații deschise, sunt obligați de lege să le asigure muncitorilor anumite condiții pentru a nu îngheța. Ca atare, inspectorii ITM îi avertizează pe patroni că trebuie să respecte regulile, care de altfel sunt cât se poate de simple. ,, Legea spune că angajatorul trebuie să asigure pentru fiecare lucrător ceai cald, minim 0,5 litri pentru fiecare persoană, pentru fiecare schimb. De asemenea trebuie să asigure spații fixe sau mobile în care să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare a organismului și bineînțeles să asigure un echipament adecvat de protecție împotriva temperaturilor scăzute. ,, a declarat Adrina Reit, inspector șef ITM Brașov.

     Totodată, în cazul în care temperaturile de afară sunt extrem de scăzute, angajatorul, de comun acord cu salariații sau reprezentanții acestora, poate ajusta programul de lucru. Acesta poate fi redus la doar câteva ore pe zi sau poate fi suspendat. În cazul în care, prevederile legii nu sunt respectate, inspectorii ITM, pot aplica și sancțiuni. Amenzile pentru astfel de neregului sunt cuprinse între 1500 și 2500 de lei.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: