25
Joi, Apr

Social

De ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Naţionale? Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi unei mici planete.

     Este „Omul deplin al culturii Române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot”, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu. În marile capitale ale Europei şi ale lumii au loc numeroase evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Române, organizate de Institutul Cultural Român, a cărui misiune este să exporte cultura română sub toate formele sale. La împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului național Mihai Eminescu, luni, 15 ianuarie 2018, a fost oficiată în această dimineață o slujbă de pomenire la Cimitirul Bellu din Bucureşti. La finalul slujbei de pomenire, la mormântul poetului Mihai Eminescu a fost depusă o coroană de flori din partea Bisericii Ortodoxe Române.

Cel mai mare poet pe care l-a ivit pământul românesc

    S-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, era şaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Eminovici, fiica stolnicului Juraşcu din Joldeşti. Copilăria a petrecut-o la Botoşani şi în casa părintească de la Ipoteşti, iar la Cernăuţi a urmat şcoala şi liceul german. A debutat ca poet la 16 ani, cu o poezie scrisă în memoria fostului său profesor, Aron Pumnul, şi în acelaşi an şi-a schimbat numele în Eminescu, adoptat mai târziu şi de alţi membri ai familiei sale. Timp de trei ani, din 1866 până în 1869, a pribegit între  Cernăuţi, Blaj, Sibiu, Giurgiu şi Bucureşti şi a cunoscut direct poporul, limba, obiceiurile şi realitățile româneşti. A intenționat, dar nu a reuşit, să-şi continue studiile. A lucrat ca sufleor şi copist de roluri în trupele lui Iorgu Caragiale şi Mihail Pascaly şi a continuat să publice poezii,  drame,  fragmente de roman sau să facă traduceri din germană.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: