19
Vin, Apr

BrasovTV.com

Social

Vaccinarea nu este un moft, ci o necesitate. Poate face diferența între viață și moarte. Cele 35 de decese cauzate de rujeolă puteau fi anulate prin vaccinare.

Părinții care nu-și vaccinează copiii încalcă un drept constituțional al minorului, acela de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă și de a beneficia de servicii medicale de calitate, inclusiv de cele preventive, menționate în Convenția ONU.

De toate acestea este convins medicul brașovean Florin Orțan, senator al Partidului Social Democrat, cel care are ca principal obiectiv convingerea părinților în ceea ce privește beneficiile vaccinării. Pragul de acoperire vaccinală recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru prevenția epidemiilor este de 92-95%. Se asumă că 5% din populație nu poate fi vaccinată, deci noi, ceilalți 95% realizăm o barieră în jurul lor. Însă, din păcate, statisticile sunt îngrijorătoare și impun  un semnal de alarmă.

Acestea ne arată că rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, în unele județe chiar și sub 50%. Totul în condițiile în care vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, nu a lipsit. 

Vaccinarea constituie, cea mai eficientă metodă de prevenire a unor boli precum variola, difteria, poliomielita, rujeola, rubeola, oreionul, tetanosul, tusea convulsivă și hepatita B.  „Vaccinarea este expresia medicală a solidarității umane”, a declarat medicul Florin Orțan, senator PSD.

• Nevaccinarea încalcă dreptul la viață

Medicul Florin Orțan este de părere că nevaccinarea poate reprezenta o formă de neglijență medicală venită din partea familiei. Acesta le recomandă părinților să se gândească mai bine atunci când decid să nu-și vaccineze copii, pentru că pot încălca un drept constituțional al acestora. Astfel, potrivit Legii 181 / 1990, privind Drepturile Copilului, statul e obligat să delege imperativ responsabilitatea privind interesul superior al copilului către părinte.

În acest sens se vor lua toate măsurile legislative, administrative, sociale și educative corespunzătoare, în vederea protejării copilului împotriva oricăror forme de violență, vătămare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenţă, inclusiv medicală.

 Un articol din Legea 272 / 2004 care face referire tot la drepturile copilului spune clar că interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la o dezvoltare normală, iar autoritățile publice, persoanele fizice și juridice responsabile de protecția minorului sunt obligate să respecte, să promoveze și să garanteze drepturile acestuia, stabilite prin Constituție.

• Primul deces, la Brașov, din cauza rujeolei

Epidemia de rujeolă din județul Brașov a făcut prima victimă. Analizele inițiale confirmă că o asistentă a murit după ce s-a îmbolnăvit de rujeolă! Este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani, mamă a doi copii, care a murit la Spitalul Militar din Brașov. Asistenta lucra la Spitalul de Pediatrie și a intrat în contact cu copii bolnavi.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, decesul ar fi survenit în urma unei complicații a rujeolei. Victima a stat câteva săptămâni în comă.

La nivel național s-au înregistrat 35 de decese din cauza rujeolei. Cele mai multe, nouă la număr, în județul Timiș. În toată țara au fost raportate aproape 10.000 de cazuri de îmbolnăviri.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: