29
Vin, Mar

cugetliber.ro

Social

De la ce distanță este bine să uităm la televizor? Este o întrebare la care nu se gândește nimeni atunci când achiziționează un astfel de dispozitiv. Specialiștii ne recomandă totuși să luăm în calcul mai multe aspecte. Diagonala televizorului este foarte importantă, dar și timpul petrecut în fața ecranului mai ales atunci când avem probleme cu vederea.

Televizorul este elementul central al unei sufragerii, iar acesta trebuie întotdeauna ales în funcţie de distanţa la care vă veţi afla faţă de ecran. Majoritatea oamenilor care au cumpărat deja un TV ajung să regrete că nu au ales unul cu un ecran mai mare. Din dorinţa de a economisi se optează pentru un model Full HD de 80 de centimetri când, de fapt, ar fi nevoie de unul de cel puţin 109 centimetri. Întotdeauna un ecran mai mare va fi o alegere mai bună, asta în cazul în care nu aveţi de-a face cu spaţii mici. Desigur, dacă alegeţi un ecran de 120 de centimetri sau mai mare, va trebui să vă asiguraţi că staţi la o distanţă corespunzătoare. „ Problema cu monitoarle noi sau cu LED TV-urile sau LCD-uri este aceea că acolo nu vorbim neapărat de o formulă de calcul a distanței. În general aceste televizoare sunt concepute pe un câmp vizual, de fapt punctul de percepere a punctului vizual care ține de fapt de o panoramă   ” a declarat Gyorgy Bodi, optometrist.

Desigur, nu trebuie să uităm nici de camera în care plasăm televizorul. Este recomandat să ţineţi cont de peretele din spate şi de distanţa dintre acesta şi televizor. În cazul în care televizorul este aproape de perete, atunci un model de 121 de centimetri ar putea fi prea mare pentru majoritatea încăperilor.

 

Totuși, adevăratul inamic este durata mare de timp pe care unii dintre noi o petrecem în faţa televizoarelor, activitate care poate avea o varietate de efecte neplăcute

Iritaţiile sau afecţiunile pe termen lung ale retinei se numără, din păcate, printre efectele secundare ale privitului îndelungat la televizor. De asemenea, lumina albastră poate anula efectele unui anumit hormon, înlăturând senzaţia de somn. O problemă majoră este faptul că persoanele îşi fixează privirea într-un singur punct atunci când se uită la un ecran, situaţie în care numărul de clipiri pe minut (15-20, în mod normal), se poate reduce chiar şi cu 50%. 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: