28
Joi, Mar

Social

   Trebuie să ştiţi că atunci când este supus unor temperaturi extreme corpul nostru dă alarmă şi încearcă să se apere de agresiune. În interior se dă o luptă pentru protejarea organelor vitale, iar fiecare muşchi, vas de sânge sau nerv contribuie la supravieţuirea complexului organism uman.

Corpul nostru reuşeşte să menţină constant temperatura de 37 de grade Celsius, însă în caz de ger primul care reacţionează este creierul. Dacă temperatura corpului scade sub 37 de grade, apar frisoanele şi are de suferit circulaţia sângelui la mâini şi picioare. Practic, pielea capătă o nuanţă albăstruie şi scade ritmul inimii. În scurt timp ne pierdem cunoştinţă. Urmează comă şi, în final, stopul cardiac.

Însă cum ajungem aici? Pierderea de căldură se produce prin piele. Ca să se apere organismul încearcă să reducă irigarea cu sânge.

Frigul reduce fluxul de sânge din corp, deoarece vasele de sânge se contracta. Acest lucru dăunează funcţiilor vitale ale organismului. Rezultatul? Vârful nasului devine roşu, nu ne mai simțim degetele de la mâini şi picioare. Nu va speriaţi dacă începeţi să tremuraţi! Muşchii se contracta brusc pentru a genera cât mai multă căldură în organism.
Contractarea vaselor de sânge pare să fie cea mai de folos unealtă a corpului împotriva frigului însă are un puternic efect negativ. Sângele începe să circule în corp cu presiune mult mai mare doar că bătăile inimii încetinesc. Cea mai greşeală pe care o fac oamenii pe ger este să bea alcool. Acesta dilată vasele de sânge şi împinge căldură spre piele. Practic apare o contradicţie.

Dacă găsiţi un om inconştient pe stradă în frig, atunci trebuie să ştiţi că organismul acestuia a trecut deja prin toate aceste faze, conform doctorulzilei.ro.

După ce aţi sunat la 112, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede şi încălziţi-i întâi partea centrală a corpului, apoi restul.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: