18
Joi, Apr

Sănătate

80% dintre informațiile pe care un copil le învață la școală sunt obținute pe cale vizuală. 100% din lectură și demonstrațiile profesorilor sunt de asemenea informații vizuale.

Privind la aceste statistici, putem spune că acei copii care au o vedere bună vor îndrăgi cititul, vor fi mai atenți și vor avea note și rezultate mai bune. Aceștia vor avea, de asemenea, o încredere mai bună în sine și vor avea o performanță mai bună în sport și în alte discipline, cum ar fi muzica și arta.

Cu toate acestea, știați că acestea nu implică doar o vedere clară la distanță, și că sunt sunt necesare și alte abilități pentru citire, scriere și înțelegere?

Există în primul rând șapte abilități vizuale care sunt necesare.

-          Capacitatea de a vedea clar la obiectele aflate la distanță

-          Capacitatea de focalizare - menținerea focalizării atât pentru distanțe apropiate, cât și pentru distanțe mari

-          Funcționarea ochilor ca echipă - coordonarea ochilor pentru a lucra împreună cu precizie

-          Capacitatea de mișcare a ochilor - mișcarea cu ușurință a ochilor de la un punct la altul

-          Percepția vizuală - compararea și înțelegerea lucrurilor care sunt văzute

-          Capacitatea de coordonare a ochilor – folosirea ochilor pentru a ghida mâinile

-          Imaginația - abilitatea de amintire sau de formare a imaginilor în minte

Toate cele șapte abilități vizuale pentru învățare sunt importante pentru copiii de vârstă școlară. O deficiență a oricărui din aceste șapte domenii poate afecta în mod semnificativ învățarea.

Așadar este greșit să presupunem faptul că nu totul este în regulă, în cazul în care copilul vede bine la tablă, de exemplu.

În mod surprinzător, doar o treime dintre copiii de vârstă școlară au fost la un control înainte de a începe școala, deoarece majoritatea părinților cred că dacă există probleme vizuale, asistentul școlii sau medicul pediatru îi vor informa.  Atunci când anumite probleme ale vederii sunt nedetectate, acestea pot afecta performanța și comportamentul școlar al copilului. Școala va deveni o experiență neplăcută.

O mare parte din aceste probleme pot fi însă evitate, dacă ochii copilului funcționează bine și sunt capabili să se adapteze și să se concentreze cu ușurință. Copiii de orice vârstă pot experimenta și dezvolta probleme oculare. În unele cazuri, debutul este lent și neobservat, iar în altele debutul este brusc. Copiii nu sunt întotdeauna conștienți de faptul că vederea lor nu este normală.

Gândiți-vă că vederea bună este un instrument pentru educație, la fel ca hârtia și creioanele. Fiecare copil de vârstășcolară trebuie să aibă o vedere optimă pentru o performanță optimă. Controlul anual este așadar, deosebit de important!

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: