29
Vin, Mar

Sursa foto: oficialmedia.com

Sănătate

Aceasta a fost dureroasa concluzie a celor care au luat parte, astăzi, la Brașov, la cea de-a 13-a ediție a Zilei Supraviețuitorului de Cancer. Pe lângă lupta propriu-zisă cu boala cruntă, bolnavii de cancer din România trebuie să lupte și cu sistemul legislativ, care în loc să-i ajute, le reduce și mai mult șansa de a se vindeca și de a avea o viață normală.

Medici specialiști din toată țara, pacienți, avocați care luptă pentru drepturile bolnavilor de cancer, dar și pacienți greu încercați de viață. Toți au luat parte la Ziua Supraviețuitorului de Cancer, eveniment organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și care celebrează decizia de a trăi a pacienților cu cancer, lupta împotriva resemnării și efortul susținut pentru a învinge boala și sistemul și mai bolnav.

Absența tratamentului adecvat care poate prelungi sau chiar salva viața unui bolnav de cancer, lipsa accesului la tratamente inovative, legislația care-i condamnă pe pacienți la moarte, dar și dezinteresul guvernanților, care evită să facă un plan concret, pe termen lung, în Sănătate.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele grave dezbătute la întâlnirea de la Brașov. Din păcate, în România, bolnavii de cancer trebuie să intenteze procese statului român pentru a-și câștiga dreptul la viață, garantat de Constituție. De multe ori, tratamentul ajunge, însă, mult prea târziu la pacienți.

În România, în fiecare zi mor 130 de pacienți cu cancere. Radioterapia nu asigură în prezent decât 24% din necesarul României, restul pacienților fiind, deja, condamnați. Dacă în ultimii opt ani, în Uniunea Europeană au fost introduse 62 de molecule noi pentru tratarea cancerului, în România au fost introduse doar șapte! Pacienții cu cancer din România duc o luptă generalizată, atât cu boala, dar mai ales cu indolența autorităților care, prin lipsa de reacție și amatorism, au încălcat constant drepturile pacienților”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a fost înființată în anul 2005. Numără peste 65.000 de membri din întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. Este formată din 24 de asociații, care activează pe plan local, la nivelul județelor. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: