29
Vin, Mar

Sănătate

Dacă în trecut afecțiunile cardiace erau asociate cu înaintarea în vârstă, în prezent bolile de inimă lovesc puternic și în populația tânără.
Viața alertă și haotică, lipsa orelor necesare de odihnă, alimentația nesănătoasă și acordarea unei atenții scăzute investigațiilor medicale explică numărul tot mai mare de tineri care suferă de boli cardiace sau sunt predispuși către astfel de probleme de sănătate.

Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de morbiditate şi mortalitate în ţările dezvoltate. Un diagnostic precoce a condus la dezvoltarea  tehnicilor de examinare imagistică,  punându-se accent în ultima perioadă pe examinarea Computer Tomografică cardiacă.

Coronarografia CT neinvazivă
Coronarografia CT este o metoda ieftină, rapidă, non invazivă, care care pune în evidenţă arterele coronare si care nu necesita spitalizare

Cui îi este indicată

Angiocoronarografia CT este indicată la pacienţi asimptomatici cu risc mic si  mediu cardio-vascular,  la pacienţi cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent, barbatilor si femeilor cu varsta peste 40 ani,  persoanelor cu antecedente familiale de boli coronariene, fumatorilor, persoanelor cu diabet zaharat, persoanelor hipertensive sau  sedentare.
Ca orice metodă de investigaţie are contraindicaţii şi limite: frecvenţa cardiacă neregulata ( extrasistole ventriculare si atriale frecvente), fibrilaţia atrială, sarcina, calcificările parietale masive (scor de calciu mai mare de 1000),  alergie la substanța de contrast iodată,  insuficienta renala cronica si hipertiroidism.
   

Cum mă pregătesc?
În ziua  examinării sunt contraindicate cafeaua, băuturile care conţin cofeină, ceaiul negru şi sucurile energizante. Pacientul nu trebuie să manânce cu 4 ore înainte de examinare. Anamneza pacientului este de asemenea importantă, prezenţa stenturilor sau a grafturilor implicând alegerea protocolului de examinare.

Scopul investigației 

- Evaluarea calcificărilor coronariene (scorul de calciu Agatston), decelarea prezentei calcificarilor valvulare. Acesta este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană (scorul de calciu având valoare diagnostică înaintea apariţiei primelor semne sau simptome de ischemie miocardică). Nu necesita substanta de contrast.
- Evaluarea arterelor coronare și cuantificarea stenozelor
- Evaluarea by-pass-urilor
- Evaluarea stent-urilor
- Vizualizarea pereților vasculari și a modificărilor suferite de aceștia în procesul patologic de remodelaj pozitiv care presupune prezența plăcii de aterom fără ca aceasta să exercite un efect de diminuare a lumenului, dar cu potențial evolutiv imprevizibil
- Studiul plăcilor ateromatoase.
- Evaluarea funcției ventricului stâng: fracția de ejecție, volumul telesistolic, volumul telediastolic, kinetica septului interventricular și a pereților ventriculului
- Evidențierea poziționării sondelor de pacemaker, reconstrucții cinematice pentru studierea kineticii pereților ventriculari (utilă în cazul anevrismelor de perete ventricular)
- Investigarea bolilor cardiace congenitale, a formațiunilor cardiace și a bolilor valvulare
- Evaluarea morfologică a unui organ cu anatomie complexă
- Evaluarea circulației pulmonare și sistemice

Coronarografia CT și alte investigații de rutină (tomografie computerizată – craniu, gât, torace, abdomen sau pelvis) sau speciale: Angiografie CT a tuturor segmentelor corpului, Flebografie CT, Colonoscopia virtuala, Uro CT, Entero CT, Bronhoscopie virtuala CT, Evaluarea nodulilor pulmonari pot fi realizate în Brașov la:

 

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ SCAN EXPERT.
Strada Școlii, nr. 8 (incinta Spitalului Clinicco)
Telefon: 0368.005.145;     0774.433.429
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                
www.scanexpert.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: