29
Vin, Mar

Monden

     Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influențe creștine considerabile. 

Ce să nu faci de Paștele Blajinilor:

1. Nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia

2. Credincioșii nu trebuie să uite de copiii nebotezați sau avortați. Aceștia cer iertare în fața lui Dumnezeu pentru păcatele mamelor care recurg la chiuretaj. 

3. Nu ai voie să coci sau să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul îi poate speria pe blajinii care se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. 

 

4. Cu toate ca este cunoscută și ca sărbătoare a morților, nu se pomenesc doar cei aflați în neființă, potrivit Româniatv.net.

     În credința populară, în lunea după Duminica Tomei, se sărbătorește Paștele Blajinilor. Paştele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi - spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare - sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina şi Maramureş.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: