23
Mar, Apr

sursa foto: theexperts.ro

Eveniment

Declarația fiscală unică, Declarația 212, a fost introdusă recent în legislaţie pentru declararea, impozitarea şi taxarea veniturilor extrasalariale.

O caracteristică a acesteia este că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadenţa la obligaţiile de plată, explică Agnes Ghiță, Expert Fiscal în cadrul unei companii de specialitate, potrivit capital.ro. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală folosește direct informațiile din Declarația 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere. Se poate ajunge, astfel, mai repede la executarea silită.
Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212  este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF.
Odată depăşit termenul, ANAF poate să-i execute silit pe neplătitori, folosindu-se de Declarația 212. Este de reţinut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, și nu de către executorii judecătoreşti.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: