29
Vin, Mar

Eveniment

  Serviciul Salvamont din Poiana Braşov  a interventi pe pârtia Drumul Roşu, pentru a acorda primul ajutor în cazul unei persoane care a suferit un traumatism grav de coloană. Dupa ce i s-a acordat primul ajutor, aceasta a fost transportata spre baza muntelui spre a fi predata Serviciului SMURD. 

Din păcate, după accidentele care implică schiori sau amatori de săniuş, a apărut primul accident în cazul celor care fac drumeţii şi folosesc pârtiile pentru coborâre. Deşi această persoană, ca şi ceilalţi doi turişti din grup, avea echipament adecvat pentru drumeţii, inclusiv bocanci, faptul că a coborât pe pârtie, după lăsarea întunericului, când temeperaturile au scăzut sub 0°C şi pârtia a îngheţat, a avut ca efect producerea acestui accident.

Serviciul Salvamont atrage atenţia că pârtiile se închid la jumătate de oră după oprirea instalaţiilor de transport pe cablu, adică în jurul orei 16:40, iar după aceea accesul pe pârtie se face pe proprie răspundere. 
            Totodată, roagă schiorii şi snowboarderii să respecte orarul de funcţionare a instalaţiilor şi ora de închidere a pârtiilor şi să nu mai schieze după aceasta oră. Turiştii ar trebui să folosească, pentru coborârea de pe masiv, doar potecile marcate şi nu pârtiile de schi, deoarece acestea sunt foarte îngheţate, şi după lăsarea noptii crează dificultăţi şi mai mari în ceea ce priveşte aderenţa şi orientarea, care combinate şi cu o lipsă de experienţă, pot genera un risc crescut de accidentare.

 Salvatorii montani le recomandă schiorilor, pentru siguranţa lor, să poarte cască şi protecţe de coloană, să îşi aleagă nivelul de dificultate al pârtiei în funcţie de pregătirea fizică şi tehnică pe care o au şi să adapteze viteza condiţiilor meteo şi fluxului de schiori de pe pârtie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: