25
Joi, Apr

Eveniment

Studiul de Fundamentare al Aeroportului International Brasov – Ghimbav a fost finalizat. Potrivit specialistilor care au întocmit documentul, cea mai bună solutie din punct de vedere economic este continuarea investitiei cu forte proprii de către Consiliul Judetean Brasov care va gestiona întreg proiectul.

Printre variantele analizate au fost asocierea cu alte unităţi administrativ-teritoriale, concesionarea către un investitor privat și încheierea unui parteneriat public-privat, variantă care nu mai este valabilă din cauza lipsei cadrului legislativ în domeniu. „ Am refăcut studiul de trafic, deoarece ni se părea puțin fezabil ca un aeroport, ca în primul an de funcționare să înceapă cu un trafic de 570 de mii de persoane. Am făcut o prognoză și am ajuns la o cifră de 114 mii de persoane. Și asta este o mică problemă, pentru că trebuie să înceapă o promovarea a aeroportului pe piața transportului aerian ” a declarat Aurelia Fulger, unul dintre consultanți.

O problemă destul de importantă rămâne în continuare finanțarea acestui proiect. Banii alocații până în prezent nu sunt suficienți, iar de la Guvern, Brașovul nu a primit niciun ban pentru realizarea proiectului. „ Din păcate acest proiect nu există în Master Planul de Transport, nu este o prioritate națională, după cum am văzut cu toții. Nefiind în acest Master Plan nu se alocă nici posibilități bugetare și atunci va trebui să ne bazăm foarte mult pe ceea ce vom face noi la nivel local ” a completat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Următorul pas în realizarea proiectului aeroportului internațional Brașov – Ghimbav este finalizarea Planului Urbanistic Zonal, proces care este în derulare și organizarea unei licitații pentru desemnarea unei fire care să se ocupe de procedurile de zbor. După ce toate aceste etape vor fi finalizate, construcția efectivă a aeroportului va începe.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: