20
Sâm, Apr

sursa foto: timponline.ro

Eveniment

„Anul 2018 se prefigurează a fi unul dezastruos din punct de vedere economic pentru administrațiile locale.

Pe lângă bugete drastic tăiate, care vor limita investițiile și vor frâna dezvoltarea economico-socială a comunităților locale, urmează alte limitări bugetare odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare în anul 2018, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Acest act normativ impune interdicții autorităților locale în ceea ce privește achiziția de bunuri (autoturisme, mobilier), precum și restricții în legătură cu ocuparea posturilor vacante. Maximum 50% din posturile vacante vor putea fi ocupate în 2018 și doar în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. De asemenea, ordonanța prevede obligativitatea reducerii cu 10% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile aferente întreținerii și funcționării instituțiilor și autorităților publice.

„Toate aceste restricții ne sunt impuse în condițiile în care bugetele locale vor fi oricum diminuate drastic în urma așa-zisei revoluții fiscale. Dacă în acest an la nivelul județului Brașov am avut la dispoziție 170.890.000 lei, propunerea bugetară pentru anul 2018 este de 105.886.000 lei. Vă reamintesc: Consiliul Județean Brașov derulează cinci proiecte cu finanțare prin POR 2014-2020, opt proiecte prin PNDL, alături de proiectele investiționale finanțate integral din bugetul nostru – construirea Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav și modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Noi chiar muncim, chiar facem investiții și chiar avem nevoie atât de resurse materiale și financiare, cât și de resurse umane pe care să le gospodărim așa cum considerăm de cuviință, pentru că noi, la nivel local, știm cel mai bine de ce avem nevoie. Aceste restricții și limitări maschează de fapt impotența guvernanților de a asigura autorităților administrației publice locale condițiile pentru o funcționare normală”, afirmă Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: