19
Vin, Apr

Brasov TV

Eveniment

Doi ani prea devreme și totuși un moment de cotitură în istoria României. Așa poate fi descrisă revolta muncitorească de pe 15 noiembrie 1987. Anul acesta s-au împlinit trei decenii de la acel moment. După o zi plină de comemorări, brașovenii au putut participa la o gală special organizată la Centrul Cultural Reduta. Aici a rulat în premieră și un documentar dedicat acelei zile.

Gala Brasov 1987 a început cu intonarea imnului național al României. Pentru mulți, acest moment  a fost unul prin care și-au adus aminte că în urmă cu 30 de ani, la Brașov s-a cântat pentru prima dată, în regimul comunist, Deșteaptă-te române. Revolta muncitorească din 1987 a fost primul eveniment major din România, împotriva comunismului și împotriva lui Nicolae Ceaușescu. Pe 15 noiembrie 1987 s-a scris o pagină importantă în istoria țării noastre. „ Evenimentul 15 noiembrie  1987 are o însemnătate aparte. A fost primul oraș din România care a strigat în 1987, Jos Comunismul și Jos Ceaușescu. Brașovul merită, alături de Praga, Budapesta, de solidaritatea poloneză, pe harta orașelor care au luptat împotriva comunismului ” a declarat președintele Asociației Brașov 15 noiembrie 1987, Marius Boeriu.

„ Este un moment aniversar. Este o mândrie de a fi brașovean. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la un moment istoric, poate cel mai important moment din istoria recentă a Municipiului și Județului Brașov. Este un moment de bucurie ” a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.



„ Din 1987 și până în 1989 sunt doi ani și asta înseamnă doi ani prea devreme, dar cred că doi ani ca și interval, au fost foarte importnați pentru România. Datorită acelui an, țara noastră este pe harta Europei și a lumii, în ceea ce privește lupta anticomunistă  ” a completat George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.

 

Pe lângă recitalurile susținute de camerata Kronstadt, brașovenii prezenți în sală au avut posibilitatea să urmărească în premieră, un documentar despre evenimentele de acum 30 de ani. Intitulat sugestiv, Brașov 1987, doi ani prea devreme, filmul, realizat de Muzeul Județean de Istorie în colaborare cu televiziunea națională a reușit să readucă în prim plan sentimentul libertății.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: