28
Joi, Mar

Brasov TV

Eveniment

Nunta mocanilor în stradă. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Săcele a fost readus în prim plan cu ocazia sărbătorii de Sântilie. Evenimentul a strâns zeci de persoane chiar în Piața Unirii, un loc istoric pentru mocanii săceleni.  Obiceiul străvechi a fost reprodus în cel mai mic detaliu.

Tinerii săceleni au vrut din tot sufletul să reînvie tradițiile mocanilor. Nunta este unul dintre obiceiurile străvechi care fac parte din folclorul local. Totul a fost reprodus cu mare atenție, de la slujba religioasă și până la petrecerea nuntașilor. Cel mai important element al evenimentul a fost bineînțeles portul popular mocănesc.



Tinerii săceleni au înțeles foarte bine cât este de importantă păstrarea tradițiilor și obiceiurilor străvechi. „ Dăm toată mulțumirea noastră înaintașilor și ne bucurăm că la rândul nostru, tineri și bătrâni deopotrivă, oameni care iubesc Săcelele și care iată că acum își dau seama ca avem ceva de transmis ” a declarat Raul Șerban, preot paroh.

Nunta a fost doar o parte din festivalul mocanilor săceleni. Sântilia se desfășoară în aceste zile în Municipiul Săcele. „ Este o sărbătoare care vine din urmă, din anii 30, sărbătoare mocanilor săceleni.  Este o sărbătoare a tuturor săcelenilor în ziua de astăzi. Anul acesta ca în niciun an, această sărbătoare se întinde pe patru zile ” a declarat Virgil Popa, primarul Municpiului Săcele.

Programul va continua și în weekend, atunci când vor avea loc și alte spectacole. Vor urca pe scenă, printre alții, Andreea Bănică, Maria Dragomiroiu sau Benone Sinulescu.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: