20
Sâm, Apr

Eveniment

     Decizie uluitoare, în acestă dimineață, a directorului D.G.A.S.P.C. Brașov, Gheorghe Durnă! Reprezentanților Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere li s-a restricționat accesul în toate centrele de plasament din județul Brașov, după o vizită a membrilor ASUM în centrul de copii din orașul Victoria. Reprezentanții ONG-ului au redactat un raport, în care au detaliat atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative constatate în centrul de copii din orașul Victoria, iar informația a apărut în presă. Gheorghe Durnă s-a arătat deranjat de faptul că, a fost utilizat cuvântul „control” în locul sintagmei „vizită de informare”.

În consecință, șeful D.G.A.S.P.C. i-a informat, telefonic, în această dimineață, pe toți șefii de centre din județul Brașov că, nu mai au voie să-i primească în instituții pe reprezentanții ASUM.

 REPORTER: ASUM a încălcat legea?

Gheorghe Durnă:  „Da! Din punctul meu de…ăăă, acea convenție. Că, aș putea… În primul rând, ASUM nu ne-a prezentat Statutu’ și tot ceea ce are dreptu’ să facă. Deci, nu poate să vină oricine să controleze ceva, în condițiile în care nu am în Statut prevăzut lucrul ăsta.

REPORTER: Inițial, când le-ați dat aprobarea, de ce nu le-ați cerut de atunci să încheie o convenție?

Gheorghe Durnă: „Noi am fost de bună-credință, de aia am avut deschidere, dar când am văzut că dânșii (n.r. ASUM) deja au și postat… (n.r. raportul întocmit în urma controlului din orașul Victoria) i-am și rugat, după terminarea tuturor vizitelor în toate centrele, să vină cu un raport final…(n.r. Au făcut raport în ceea ce privește centrul din Victoria) Nu pe fiecare! (n.r. centru de plasament) să vină cu un raport final și să avem niște sugestii. Nu e vorba de control!

REPORTER: Sunteți supărat că raportul a fost dat publicității? De ce? Ce aveți de ascuns, domnule Durnă?

Gheorghe Durnă:  „Dumneavoastră luați-o cum vreți! Nimic nu am de declarat mai mult!”

         În replică, președintele ASUM Brașov, Ionel Spătaru, a precizat că nu este vorba, în niciun caz, despre controale în centrele de plasament din județul Brașov, ci despre vizite de informare, exclusiv în interesul copiilor instituționalizați. Ionel Spătaru afirmă că, decizia membrilor ASUM de a efectua vizite de informare în centrele de plasament din județul Brașov a fost luată după ce, în ultima perioadă, în presă, au apărut informații ce nu pot fi încadrate nicidecum la categoria pozitiv. Un exemplu, spune Spătaru, îl reprezintă ancheta penală declanșată, cu respectarea prezumții de nevinovăție, de polițiștii și procurorii brașoveni tocmai la centrul pentru copii din orașul Victoria, dosar în care este începută urmărirea penală in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor. ,,Astăzi, colegii mei ar fi trebuit să meargă într-o vizită de informare în centrul de la Timiș, dar dintr-o dispoziție telefonică a directorului Durnă, reprezentanților ASUM le-a fost restricționat accesul. (...) Am primit, inițial, aprobare scrisă din partea domnului Durnă, pentru 60 de zile, timp în care ASUM, prin aceste vizite de informare, trebuia să informeze cu privire la modul în care sunt tratați copiii în aceste centre de plasament. Vorbim despre centre publice, plătite din bani publici, în care sunt copii instituționalizați. Cred că după prima vizită, de la Victoria, a fost vizibil deranjat de ceea ce noi am văzut acolo, dar sunt aspecte constatate obiectiv”, a declarat președintele ASUM Brașov, Ionel Spătaru.

CITEȘTE ȘI:


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: