29
Vin, Mar

Economic

Deși noile tarife de referință au intrat în vigoare, iar legea RCA a fost promulgată, autoritățile implicate în această piață lucrează intens la clarificarea noii legi RCA.

În plus, reprezentanțiii BAAR vor realiza o procedură care să arate cum vor fi redistribuiți șoferii cu grad mare de risc. În paralel Ministerul Sănătății și ASF lucrează la un ordin comun pentru stabilirea tabelară a cuantumului daunelor morale.

Normele metodologice privind funcționarea legii RCA vor trebui să fie gata în timp de 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. După cum a declarat Mădălin Roșu, președinte BAAR, părțile implicate în proces vor constitui grupuri de lucru care vor clarifica lucrurile menționate în lege. Printre clarificările pe care le vor aduce normele metodologice sunt cele legate de noul sistem bonus/malus, "prin creșterea numărului de malus pentru a favoriza clienții cu un bun comportament în trafic", după cum a precizat Roșu. Acesta a precizat că vor fi luate în calculul primei informații privind istoricul șoferului prin accesarea bazelor de date ale societăților de asigurare și ale celor din structurile specializate aparținând Ministerului de Interne, dar și utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

Un alt capitol care va fi clarificat de normele metodologice este felul în care se va realiza decontarea direct. "Asigurătorii pot crea produse noi, personalizate pe nevoile clienților, fapt ce ar putea conduce la o creștere a pieței asigurărilor facultative", precizează Mădălin Roșu.

Totodată, Ministerul Sănătății lucrează la un ordin comun cu ASF prin care se va publica tabelul pentru despăgubirea daunelor morale ca urmare a accidentelor auto. Potrivit legii, valoarea punctului de traumă este stabilită prin lege la două salarii minime pe economie, iar valoarea maximă stabilită la 200 de puncte de traumă. Ordinul tabelar la care lucrează Ministerul Sănătății și ASF va stabili valori orientative pentru diverse traume suferite de victimă.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: