25
Joi, Apr

Foto: brasovtv.com

Cultura

În intervalul 9-16 iulie 2017, în localitatea Cristian din județul Brașov se desfășoară Cristian International Art Festival – CArt Fest, un eveniment de proporții ce însumează 80 de ore de spectacol, adică 40 de evenimente de teatru/film, muzică/dans, stradă/expo și carte ce se desfășoară pe durata a 8 zile pline de cultură.

Sunt nume mari invitate și anul acesta, din România și din afara ei, la cea de-a IV-a ediție a festivalului: Grigore Leșe și Zoli Toth Project, Gheorghe Zamfir și Taraful Frații Cazanoi, spectacolul de teatru „Dragostea durează trei ani” – regia Chris Simion, Moonlight Breakfast, Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu în piesa „Mă tot duc”, Claudia Duarte cu un concert de fado, Florin Piersic Jr. și one-man-show-ul său „Freak Show”, Fanfara Ciocârlia, Corul Madrigal – etalon mondial al muzicii corale camerale ce se află în patrimoniul imaterial UNESCO, Opera Comică pentru Copii, scriitorii Ana Barton, Iulian Tănase, Radu Vancu, Florin Iaru cu cele mai noi cărți ale lor și cu workshop-uri de creație litrerară.

Florin Coșuleț, directorul artistic al festivalului, spune că fiecare artist prezent la Cristian este un motiv de fericire: „Sunt bucuros de desfășurarea de forțe care va avea loc la Cristian. Anul acesta avem adevărate vedete, adevărați artiști care pot onora acest festival, iar fiecare zi vine cu nume importante. Deschiderea o va face Gheorghe Zamfir, vom avea step, proiecție pe turnul bisericiim – și asta nu are ca scop înfrumusețarea spațiului, ci scoaterea în evidență a unor edificii din Cristian, pentru că vrem să punem în valoare și să redescoperim niște spații foarte frumoase arhitectural.”

Vor exista recitaluri de orgă, vioară, pian și clarinet; recitaluri de poezie, proiecții de filme de artă, documentare și de animație, atelier de creație de păpuși și spectacole dedicate în mod special copiilor. Și multe alte evenimente speciale, cu invitați deosebiți, astfel încât organizatorii speră să dubleze numărul de spectatori față de cei din 2016, de la a III-a ediție, când au fost prezenți aproape 10000 de oameni.

Petronela Rotar-Cotoban, manager al CArt Fest: „Avem, ca în fiecare an, o secțiune dedicată cărții. Anul acesta, această secțiune se desfășoară pe durata a trei zile. Începem luni cu unii dintre cei mai mari poeți români contemporani: Radu Vancu, Iulian Tănase și Svetlana Cârstean. Pentru oricine vrea să înțeleagă mecanismul intim al scrisului sau să-și îmbunătățească scrisul avem workshop-ul lui Iulian Tănase. Apoi Florin Iaru, Radu Vancu și Ana-Maria Sandu își lansează cele mai noi cărți; la fel și pe 13 iulie, cu cartea Anei Barton și cu cea a lui Andrei Crăciun. Și toate acestea vor avea loc în incinta Bisericii Evanghelice, unde anul trecut a fost un maraton de poezie, scriere, workshop-uri de 7-8 ore, iar toate aceste evenimente de carte sunt urmate de niște concerte extrem de frumoase, toate minunate și pe care acustica specială a bisericii le va face speciale. Este important de specificat că intrarea este liberă la toate evenimentele, însă accesul se face în limita locurilor disponibile acolo unde vorbim de spații închise, așa că doritorii sunt rugați să vină din timp.”

CArt Fest  este un festival dedicat artei și culturii la care intrarea este liberă și la care vor participa, cu siguranță, nu doar localnici și brașoveni, ci și iubitori de cultură veniți de peste tot din țară pentru a se bucura de atmosferă, de locurile alese pentru desfășurarea evenimentelor – toate încărcate de istorie și pline de semnificații.

Președintele festivalului, Alexandru R. Crețu: „Dacă primele ediții se desfășurau doar în câteva locuri din Cristian, acum ieșim cât mai mult în localitate; atingem astfel Piațeta, străzile din Cristian, Biserica Ortodoxă, Biserica Evanghelică și școala. Acest festival înseamnă, în primul rând, respect pentru istorie, bucuria momentului și investiția în viitor. Și este nevoie ca acest festival să pună accent pe educație, totul în beneficiul comunității, atât din Cristian, cât și a celei brașovene.” 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: