29
Vin, Mar

Fostul Cinematograf Astra

Cultura

Brașovul are o istorie aparte în cinematografie. Se spune că a fost orașul din Transilvania care a difuzat primul film. Totul se întâmpla la sfârșitul anilor 1800. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cinematografele de dinainte de Revoluție sunt în paragină. Municipalitatea vrea totuși să renoveze unele dintre ele.

Cel mai mare cinematograf al Brașovului din perioada comunismului a fost Patria. Imobilul a fost reabilitat și modernizat, iar astăzi este sediul Filarmonicii Brașov. Oamenii au amintiri plăcute de la vechiul cinema Patria. Stăteau cu orele la coadă și așteptau cu mult entuziasm, săptămâni întregi, premiera unui film. 

Cinematograful Modern, de pe Bulevardul Griviței, va fi următorul modernizat. Pe banii Primăriei. Costurile vor ajunge la cinci milioane de lei. Municipalitatea vrea să atragă fonduri europene și pentru reabilitarea cinematografelor Astra și Popular. 

Înainte de Revoluție, în municipiul Brașov funcționau șapte cinematografe. Istoria ne spune că prima proiecție de film din orașul nostru a avut loc pe 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch, în locul actualei clădiri Modarom. 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: