19
Vin, Apr

Cultura

Înainte de sosirea iernii, de Sfântul Dumitru, locuitorii din satele Șirnea, Fundata și Moieciu, fac "Focul lui Sumedru", sărbătoare la care participă copiii satului, dar și adultii. Copiii, îmbrăcați în portul popular specific locului, fac un foc mare și joacă dansuri sacre în jurul lui.

Cei mai curajoși își iau avânt și sar prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor și oierilor.

Focul se face pe dealuri, în general în partea cea mai înaltă a zonei și poate fi văzut de la mari distante, oferind un spectacol unic. Localnicii îndeamnă pe toata lumea, prin strigături, "Hai la Focul lui Sumedru!". Focul lui Sumedru este o sărbătoare cu un pronunțat caracter funerar. Rădăcinile acestui obicei sunt precreștine și se regăsesc în celebrarea morții și renașterii, prin incinerare.  Semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morții și renașterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârșit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată de renașterea acestuia prin incinerare, în noaptea de 25 - 26 octombrie. Focul are aici rol purificator și regenerator. Cenușa, cărbunii aprinși și alte resturi din rugul funerar sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile și livezile.

Cine sare peste foc va fi sănătos și se va căsători în acel an. Dacă este belșug de gutui și nuci, iarna va fi grea. Tot acum, se fac pomeni pentru morți.Iată și programul pentru evenimentul organizat în satul turistic Șirnea:

Ora 15:00 – Vecernia Sf. Dimitrie la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Șirnea;
Ora 16:30 – Șezătoare pe tema „Focul lui Sumedru. Legenda Branului și tradiții populare” la Muzeul Nicolae Frunteș;
Ora 18:00 – Recital de poezie „Focul lui Sumedru” în volumul Prescuria la Chilia Prescuriilor, în lectura autorului;
Ora 19:00 – Aprinderea focurilor și împărțirea darurilor pe Dealul Păltiniș;
Participă: 
Grupul Noima – grup al căror membrii vor picta pe tema Focului Interior;
Ansamblul folcloric „Fluierașul”, coordonator prof. Silvia Tatu.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: